Nejstarší muzeum na Rokycansku mají v Radnicích

26. září 2020

Budova Muzea Josefa Hyláka v Radnicích na Rokycansku se sice nachází v centru města, ale ne příliš všímaví kolemjdoucí ji mohou poměrně snadno přehlédnout. Stojí totiž na samém okraji náměstí a kolem ní se tyčí plot s malebnou zahrádkou. Pokud budovu ale najdete, neváhejte a vstupte dovnitř. Dýchne tady na vás kus radnické historie.

Muzeum se nachází v původně měšťanském domě z 18. století, zvaném též Jakšovský, později Falkův. Tento právovárečný dům následně tvořil součást zámeckého komplexu a sídlila zde hospodářská správa Šternberského panství. Roku 1849 v Radnicích vypukl požár, který zasáhl i tento objekt. Ten byl následně přestavěn do současné podoby.

Roku 1818 zde Jaroslav Puchmajer založil vůbec první úředně povolenou Českou čtenářskou společnost. Budova pak do 70. let 20. století sloužila jako bytový dům, v němž byla až do 90. let uložena rozsáhlá Šternberská knihovna. Podobu města, zámku i této budovy ještě před požárem přibližuje obraz na divadelní oponě radnického divadelního spolku uložený v muzeu. Dále je zde k vidění řada exponátů dokumentujících historii Radnicka, zejména pak z oblasti hornictví a sklářství. Stavba se mimo jiné pyšní barokní střechou.

Zakladatel muzea a radnická aféra

Muzeum zde bylo zřízeno jako vůbec první v celém rokycanském okrese, a to v roce 1892 řídícím učitelem na zdejší dívčí škole Josefem Hylákem, který se svým pedagogickým a osvětovým působením na Radnicku zapsal mezi nejvýznačnější osobnosti v dějinách tohoto regionu. Josef Hylák byl nedobrovolným účastníkem takzvané radnické aféry na počátku 1. světové války, kdy byl pro svou pokrokovost společně se zdejším obecním zastupitelstvem vyslýchán pro neúčast na mši na počest narozenin a jmenin císaře Františka Josefa I. Ačkoliv byli všichni nakonec vojenským soudem osvobozeni, tehdejšímu starostovi Karlu Pikovi bylo radnickými občany vytýkáno, že nezajistil účast na dané akci. Starosta Radnic pak v depresi spáchal sebevraždu. „Josef Hylák poté onemocněl a krátce po vzniku republiky zemřel. Nedokončil tak své dílo, zejména rozpracované dějiny domů v Radnicích“ uvedl spolupracovník radnického muzea René Keller.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio