Nejstarší ZUŠ je v Českém Krumlově, hudbu tu učí už od roku 1410

24. květen 2018 08:10

Hudba se v Českém Krumlově vyučuje v domě v historickém centru města od 15. století. Základní umělecká škola ale oficiálně vznikla až za Josefa II, a tak nejstarší ZUŠ v republice brzy oslaví 240 let od svého založení.

Alena Pustějovská vyučuje hru na akordeon v místnosti, které se říká vinárna. „Protože připomíná vinný sklípek. Když jsem sem poprvé vešla, byla tu tak pozitivní atmosféra, že jsem řekla, že tu chci učit, že se mi tu líbí,“ říká.

Ve staré historické budově základní umělecké školy podle ní nechybí středověký záchod a je tu spousta malých místností, kde se učilo a kde nejspíš učitelé také bydleli.

O pár pater výš v bývalém bytě bývalého ředitele Stanislava Balíka prý dokonce občas straší.

„Hudbě se tu začalo učit už v roce 1410, ale veřejná instituce, škola, byla zřízena až roku 1780,“ připomíná historii ředitelka Alena Švepešová.

Zájem rodičů o výuku podle ní neustále stoupá. „Nejvíc obsazen je ten tradiční obor hudební, ale veliký zájem je i o výtvarný obor. Menší obory potom jsou taneční a literárně dramatický,“ dodává.

Helena Jirásková do Českého Krumlova vozí každé úterý svou dceru ze 36 kilometrů vzdálené vesnice Bělá. „Pořádají tady masopusty a různé výtvarné soutěže, mají různá ocenění, takže myslím, že to hovoří samo o sobě,“ komentuje.

Hra na hudební nástroj naučí vlastnosti důležité pro další život, říká oceněný učitel

Učitel hry na klarinet Zdeněk Urbánek

Nejvyšší ocenění v resortu školství, medaili druhého stupně za pedagogickou činnost převzal nedávno z rukou ministryně českobudějovický učitel Zdeněk Urbánek. Ten vyučuje hru na klarinet na základní umělecké škole na Piaristickém náměstí, působí také v Trhových Svinech a na budějovické konzervatoři.

Ředitelka Alena Švepešová připomíná, že učitelé základní umělecké školy v Krumlově tradici masopustu založili. „Tady se vůbec neslavil a mí kolegové z výtvarky vlastně vymysleli masopustní průvod. Letos se konal již jedenáctý ročník,“ doplňuje.

Českokrumlovská základní umělecká škola má také několik orchestrů. Ten nejmladší, smyčcový, se představí poprvé ve čtvrtek odpoledne na nádvoří nedaleké prelatury v rámci akce ZUŠ Open.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související