Nejtěžší seky? Odseknutí tří lahví za sebou nebo nohama, hodnotí letošní mistr v sabráži

6. září 2023

Sabráž je technika otvírání láhve šampaňského šavlí. Mladý student a sommeliér Ondřej Zeman se letos ve Valticích stal devatenáctým šampionem v sekání sektů. Soutěže se letos zúčastnil potřetí. „Moje předchozí dva ročníky byly poměrně nervózní,“ hodnotí svou účast.

„Mezi vinaři panují dva názory. Pro některé je sabráž elegantní otevření sektu třeba na zahájení degustace nebo při nějaké slavnostní události. Druhá polovina (vinařů i lidí, co mají rádi víno) má za to, že je to taková taškařice a předvádění se,“ myslí si 24letý sekáč Ondřej Zeman.

Jak dlouho musel před soutěží trénovat? Čím si myslí, že zaujal porotu? Přihodil se mu při sekání sektů už nějaký úraz? Poslechněte si Apetýt!

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související