Největší krystal cukru nebo desetimetrový destilační přístroj. Zajímavé exponáty najdete v dobrovickém muzeu cukru

16. leden 2024 10:00

Deset metrů vysoký destilační přístroj nově lidem ukazuje dobrovické muzeum cukru na Mladoboleslavsku. Zařízení je tak velké, že se jen tak někam nevejde. Muzeum ho proto vystavuje v někdejší stodole. K dalším raritám pak patří největší krystal cukru na našem území. V muzeu se byl podívat i reportér Radek Duchoň.

Desetimetrová destilační jednotka

Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice na Mladoboleslavsku má nový exponát. Jde o takzvanou destilační kolonu, která pochází z lihovaru Lžín u Soběslavi, a slouží k odpařování a znovu zkapalňování lihových par.

Destilační kolona v Muzeu cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice

„Tato technologie je velká až 10 metrů a ne všude se vejde. Samozřejmě my jsme na to vhodné prostory měli. Expozice lihovarnictví je v prostorách bývalé stodoly. Je z 19. století, takže výška až ke krovu nám umožňovala tuto technologii sestavit. Pochází z první poloviny 20. století,“ popisuje ředitelka muzea Hana Hlaváčová nový přístroj, který kdysi vyráběl líh.

Pětikilový krystal cukru

Muzeum nabízí i další zajímavé a také některé hodně sladké exponáty. Obří krystal v jedné z vitrín popisuje průvodkyně Denisa Zemancová. „Takže je to makro krystal sacharózy. Je to největší krystal v cukru na našem území a má pět kilogramů.“

V Muzeu cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice

Je stejný jako malé krystalky cukru, které si běžně kupujeme nebo sypeme do cukřenky?

„To je úplně ten samý krystal, ale vznikl v laboratorních podmínkách. Rostl ve speciálním roztoku devět měsíců a vyrobil ho pan Jaroslav Gebler, který pracoval pro výzkumný ústav cukrovarnictví,“ doplńuje průvodkyně.

Největším exponátem muzea je parní lokomotova, podobná té, která v Dobrovicích jezdila až do roku 1969. Mezi ty nejmenší patří naopak některé předměty v nové expozici nazvané Cukříky v domečku. Jsou v ní k vidění cukry z mnoha zemí včetně Česka, jako třeba homole cukru, kostky cukru nebo sběratelské sady malých i velkých kostiček.

Zájem o návštěvu muzea roste, navštívilo ho už přes 200 000 lidí.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio