Nejvíc přátel má lesník před Vánocemi, všichni od něj chtějí ten nejkrásnější stromeček

14. prosinec 2023

Naprostá většina vánočních stromků na trhu dnes pochází ze speciálních soukromých plantáží zakládaných na lesních i nelesních půdách. To se odráží i na jejich ceně. Přesto Lesy ČR prodají ročně kolem 20 000 stromků, které jsou převážně získávány v rámci prořezávky. 

Nejvíc přátel proto lesníci mívají právě na konci roku, směje se oblastní lesní hospodářka Kateřina Průšová: „V podstatě už někdy od začátku prosince se najde spousta kamarádů, kteří vám připomínají, že potřebuji mít stromeček, nejlépe jedličku, alespoň sedm pater, metr sedmdesát pět vysokou a zatím to ještě nespecifikují na počet jehlic. Díky bohu za to.“

Stromky, které lesníci zákazníkům z prořezávek nabízejí, nejsou dokonalé. Jde vlastně o odpad, který by stejně skončil na zemi.

„Já jsem byla vychovávaná v tom, že vánoční stromek je sice symbolika, ale že by to mělo být něco, co v lese překáží tomu zdravému růstu lesa. Něco, co by se stejně vyřezalo. A standardně jsme doma používali stromečky, který byly z jedné strany holé, protože taťka razil vždycky takovou teorii stejně to potřebujeme připlácnout ke zdi,“ usmívá se sympatická lesnice.

I letos pacovská lesní správa nabídne zákazníkům vánoční stromečky z prořezávek. „Smrček je za symbolických 70 korun a je to proto, že vlastně děláme službou občanům. Snažíme se nabídnout takovou cenu, za kterou se jim nevyplatí jít do lesa krást, protože my víme, který stromeček si můžeme dovolit vyříznout, i když vyřízneme krásný,“ vysvětluje Kateřina Průšová.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související