Nejvyšší kontrolní úřad řeší investice radnice v Úštěku

28. březen 2024 15:36

Investicemi a dotační politikou Úštěku na Litoměřicku se zabývá Nejvyšší kontrolní úřad. Šetření se zaměřilo konkrétně na revitalizaci budovy bývalé chmelárny. Cílem kontroly bylo zjistit, jestli dotaci ve výši téměř 23 milionů korun dřívější vedení města čerpalo účelně a podle všech právních předpisů.

Podle mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Hany Kadečkové zatím nebyla kontrola administrativně ukončená, proto se k výsledkům nemohla vyjádřit.

Kdo se už ale o dosavadní výsledky šetření podělil, je starosta Ondřej Elísek zvolený za SNK Evropské demokraty. V Úštěckém zpravodaji uvedl, že výsledky kontroly úředníci popsali v 68stránkovém dokumentu.

Kontroloři podle něj zmiňují například opakované porušování rozpočtové kázně, uvádění nepravdivých informací při žádosti o získání dotace, neoprávněné použití peněžních prostředků ze státního rozpočtu nebo úhradu větší odměny administrátorů dané dotace, než byla reálně získaná částka.

Všechna zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu včetně nesplnění účelu a cíle projektu na revitalizaci bývalé chmelárny na tělocvičnu se podle starosty Ondřeje Elíska týkají předchozího vedení Úštěku.

Bývalý starosta Jan Mazíni za STAN se dlouhodobě nechce k situaci v Úštěku vyjadřovat. Nejvyšší kontrolní úřad už v této věci podal trestní oznámení pro podezření z podvodu. Úřad teď bude o výsledcích informovat finanční úřad a ministerstvo pro místní rozvoj, které městu zhruba 23milionovou dotaci přidělilo.

Novému vedení Úštěku se podařilo finanční situaci města stabilizovat

Starosta Elísek uvedl, že současné finanční situace Úštěku je stabilizovaná. Radnice je prý po dvou letech schopná platit závazky u dodavatelů i bank. Město také začalo splácet státní dotaci 18 milionů 300 000 korun, kterou dřívější vedení získalo na rekonstrukci tamního kina.

V druhé polovině letošního roku bude také jasné, jestli bude město muset vracet už zmíněnou dotaci od ministerstva pro místní rozvoj na rekonstrukci budovy tamní bývalé chmelárny.

Spustit audio

Související