Někdo jídlo uvaří, jiný ho rozveze na kole: dobrovolníci v Paříži pomáhají lidem bez domova

Doporučení „zůstaňte doma“ se těžce naplňuje těm, kteří žádné doma nemají. Ve Francii vznikla skupina dobrovolníků, kteří v době karantény rozdávají lidem bez domova jídlo nebo hygienické potřeby. V Paříži je takových dobrovolníků kolem devadesáti. Marie Sýkorová mluvila se dvěma z nich.

Nedaleko bulváru Voltaire rozdávají dvě mladé ženy jídlo lidem bez domova. Jejich hnutí se jmenuje Pro ně a myslí se tím pro lidi bez trvalého bydliště. Lidé se hlásí a mohou připravit něco k jídlu. Kdo má kolo, pomáhá jídlo rozvézt lidem po Paříži.

Čtěte také

Všichni pracují dobrovolně. „Vše je zdarma: suroviny, příprava jídla i rozvoz. Většina se o nás dozvěděla z internetu nebo z doslechu. Komunikujeme na sociálních sítích, kde se hlásí i noví dobrovolníci,“ říká Hanae.

Do aplikace napíšou, co připravili, pro kolik lidí a svou adresu. Dobrovolníci na kole u nich jídlo vyzvednou a rozvezou mezi lidi bez domova.

Uvařit o trochu víc

Pomoci se dá jednoduše, nic to nestojí a neporušíte u toho ani karanténu. Kdokoli může pomoci. Není nutní vařit hromady jídla. Všichni denně vaříme pro sebe, stačí připravit o trochu víc – a to pak poskytnout potřebným.

Právě ti jsou odkázaní jen na peníze a dary kolemjdoucích, kterých ale ve stavu karantény razantně ubylo.

Čtěte také

Za zhruba třicet dní rozvezli jen v Paříži pět a půl tisíce jídel. Fungují ale i v jiných městech. K jídlu lidem bez domova dávají i plechovku nealkoholického nápoje, někdy kompot nebo zákusek. Někteří připraví hygienickou soupravu neb granule pro psy, kteří lidi bez domova doprovází.

Zvláště v době omezeného pohybu jsou tito lidí zranitelní. Jsou rádi, když s nimi někdo promluví, když si jich všimne.

autoři: Marie Sýkorová ,
Spustit audio

Související