Některé látky v předmětech každodenní spotřeby poškozují zdraví, pátrat po nich budou badatelé z Brna

9. únor 2024

Brněnští vědci z ústavu RECETOX chtějí odhalit skrytá zdravotní rizika předmětů každodenní spotřeby. Zapojili se proto do výzkumného projektu ENDOMIX. Ve spolupráci s kolegy ze zahraničí se zaměří nejen na jednotlivé látky ve věcech obsažené  a jejich dopad na zdraví, ale také na to, jak působí  jejich směsi.

Zajímat je budou endokrinní disruptory – chemické látky, které mohou narušovat a poškozovat lidský hormonální systém. „Záměrem je podívat se podrobněji, jak ovlivnění endokrinního systému působí na imunitu. Imunitní změny se pak mohou podílet na řadě různých typů onemocnění. Jsou to například alergie, astma, ekzémy, ale i další věci, které souvisí s endokrinní regulací a s imunitou, takže třeba i reprodukční zdraví, případně kardiovaskulární onemocnění,“ vysvětluje vedoucí výzkumné skupiny bioanalytické toxikologie Klára Hilscherová.

Čtěte také

Praktickým výstupem z projektu, který potrvá do roku 2027, mají být podklady pro to, aby bylo možné přijmout potřebné regulace, které zabrání užívání škodlivých látek a jejich směsí. Jak připomíná docentka Hilscherová, mnohé ale mohou lidé udělat ještě před tím, pokud se budou o téma aktivně zajímat. „Existují i stránky, kde se dá hodně informací najít, bohužel ne moc v češtině. Jsou to stránky Evropské chemické agentury, která zastřešuje hodnocení bezpečnosti látek, a pak také různé asociace, které se zabývají právě tím, že vyhledávají výrobky, které jsou s garantovaným menším zatížení endokrinních disruptorů.“

Na jaké předchozí projekty ústavu RECETOX věnované dopadům škodlivých látek na zdraví ENDOMIX navazuje? Jak náročné je stát se součástí takto rozsáhlého mezinárodního projektu? A kdy budou první výstupy? Dozvíte se v rozhovoru.

Spustit audio

Související