Někteří lidé si v Hradci pletou s koupalištěm fontány a kašny. Jenže v těch platí zákaz koupání

24. červen 2019 10:53

Počasí posledních dnů láká ke koupání. Královéhradecké koupaliště Flošna stihlo od 1. června navštívit už 20 tisíc návštěvníků. Jenže někteří lidé v Hradci Králové si s koupalištěm či rybníkem pletou fontány a kašny. V těch je koupání zakázáno a hříšníkům může v krajním případě hrozit až desetitisícová pokuta.

Fontány a kašny na území Hradce Králové jsou v první řadě prvkem, který zkrášluje veřejné prostranství a slouží také k osvěžení vzduchu. V žádném případě nejsou určeny ke koupání, což ale někteří obyvatelé města nerespektují. Kvůli tomuto problému se rozhořela i poměrně vášnivá diskuse i na sociálních sítích. Tam někteří lidé poukazovali na to, že je voda v kašnách závadná.

Patnáctiletý znalec královéhradeckých fontán. Kolik je jich ve městě a která je podle něj nejzajímavější?

Teprve patnáctiletý průvodce Milan Koky

I to se můžete dozvědět z procházky po královéhradeckých fontánách, na kterou vás zve teprve patnáctiletý průvodce Milan Koky. Ten vás překvapí nejen svým věkem, ale hlavně vědomostmi. Nabídce výpravy za zurčením a tryskáním vody neodolala ani redaktorka Klára Němečková, která spolu s dalšími účastníky pozorně naslouchala výkladu mladého nadšeného průvodce.

To ale vyvrací ředitel Technických služeb Tomáš Pospíšil.
„Voda v kašnách je samozřejmě zdravotně nezávadná. Ale není pitná. A již v minulosti měly technické služby doklad od hygieniků, že není potřeba fontány označovat nějakou cedulí, že tato voda není pitná. Prostě z obecných pravidel je to vodní prvek, který slouží k okrase."

Na problémová místa, kterých je po Hradci Králové hned několik, například Ulrichovo náměstí, Riegrovo náměstí nebo fontána na Benešově třídě, se v horkých letních dnech více zaměřují také městští strážníci. Ti mohou v krajním případě rozdávat až tisícové pokuty.

V královéhradeckých fontánách platí zákaz koupání

„Pokuta, která se týká veřejného pořádku, může být až do výše 10 tisíc korun. Ale strážníci samozřejmě hned nebudou tak razantní. Budou se snažit nejdříve vše vyřešit domluvou. Teprve potom, když se nesetkají s nějakým kladným ohlasem, mohou přistoupit k finančním postihům," říká za Městskou policii Hradec Králové Eva Kněžourová.

Kašny a fontány v Hradci Králové už zase po zimě chrlí vodu

Kašna na Masarykově náměstí v Hradci Králové

Do konce dubna. To je termín, kdy by se mělo spustit všech 18 fontán v Hradci Králové. Instalaci čerpadel, vyčištění nerezových van a následné napuštění teď mají každý den na práci pracovníci technických služeb. Po zimní údržbě začali fontány postupně zprovozňovat hned po Velikonocích. Nejdříve spustili velké vodotrysky, teď přišly na řadu ty menší.

Vzhledem k tomu, že kašny a fontány nejsou určeny ke koupání, jsou náchylnější k poškození.

„Ten problém, které koupání může způsobit, je, že může znehodnotit fontánu. Koupající mohou poškodit trysky a obložení daných prvků. A to jsou potom samozřejmě další náklady, které by mohly být příčinou vícenákladů na údržbu daného prvku," vysvětluje Tomáš Pospíšil.

Úhradu nákladů za poškození fontány by pak technické služby vymáhaly po viníkovi. S jeho případnou identifikací může pomoci městský kamerový systém.

Místo fontán a kašen mohou obyvatelé města využít k osvěžení celkem osm mlhovišť nebo koupaliště Flošna.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související