Nemám čas umřít. Chci bojovat. To si říkala Ilona Mančíková, která si prošla rakovinou plic

8. listopad 2023

Diagnostikovali jí rakovinu plic. „Jako celoživotního nekuřáka mě diagnóza zaskočila. Netušila jsem, že se tato nemoc týká i nekuřáků,“ vzpomíná. Jak vznikla pacientská organizace Moje plíce? Komu a jak pomáhá? Co je tématem výzvy Nekašli na to? A jaké má rakovina plic typické příznaky?

Před operací zažívala velký strach. „Nejhorší bylo čekání na velkou biopsii, kdy lékaři určí rozsah nádoru. Pak nastala úleva, protože jsem věděla, že prognóza je velmi dobrá,“ vzpomíná.

Lékaři nemají rádi, když pacienti čerpají informace z internetu. „V panice sbíráte informace ze všech zdrojů. Víme ale, že dnes je potřeba si je ověřovat. Všem vzkazuji, užívejte internet s rozumem,“ apeluje Ilona Mančíková z občanského sdružení Moje plíce.

Psychika je v těchto případech velice důležitá. „Považuju se za optimistu, ale oba moji rodiče zemřeli na rakovinu. Pak jsem si ale řekla, že nemám čas na to, abych umřela a že chci bojovat.“

„Životní nadhled je důležitý. Lékaři umí nabídnout nové metody, ale to nejdůležitější je vůle se uzdravit. Vím, že jsem dostala druhou šanci,“ uzavirá Ilona Mančíková v Blízkých setkáních.

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související