Nemám ráda termín coming out. Hetero lidi taky nemusí nikomu vysvětlovat, koho mají rádi, říká devětadvacetiletá Nia

9. listopad 2022

Nia je devětadvacetiletá provozní, která pochází z Košic a žije už devět let v Praze. V rámci série Sdílení, ve které přinášíme příběhy queer lidí ze Slovenska, se s námi podělila o své zkušenosti. Její příběh je plný podpory od bezprostředního okolí, přesto v něm ale hraje velkou roli stud a strach.

„Vyrůstala jsem v Košicích, což je druhé největší město na Slovensku, i když to tak někdy nepůsobí. Myslím, že přemýšlet nad svou sexualitou jsem začala někdy v pubertě. Zatímco holky se platonicky zamilovávaly do kluků, mně přišli v něčem hrozně natvrdlí a nemotorní, naopak holky se mi zdály hrozně empatické a krásné. V nějaký moment jsem dospěla k tomu, že jsem prostě teplá a můj osud je zpečetěný. Dlouho jsem se to ale styděla říct nahlas,“ vzpomíná Nia na své dospívání.

Čtěte také

„Mám velké štěstí, že moje rodina mi dávala celý život najevo, že mě bezpodmínečně miluje. I přesto jsem jim o tom, že jsem teplá, dovedla říct až v dospělosti. Celý život jsem měla velký strach, že mě zavrhnou, vídala jsem to ve filmech. Když na coming out ale došlo, naši byli hrozně hodní, řekli mi, že jim to bylo dlouho jasné a že mi přejí hlavně, ať jsem šťastná,“ vypráví.

Přesto mi přijde strašné, kolik let jsem žila v nejistotě a obavách, nemohla jsem být sama sebou. Proto termín coming out vlastně nesnáším. Proč bych měla někomu vysvětlovat svou sexualitu, proč nemůžu prostě žít a milovat a nepřemýšlet složitě nad tím, jak to vysvětlit světu? Hetero lidé to taky nemusí dělat,“ dodává Nia.

Vidí Nia nějaké rozdíly mezi Prahou a Košicemi? Jak se tu žije queer lidem? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.