„Nemám tě rád!“ často u dětí znamená „Prosím, pojď ke mně blíž, není mi dobře.“

18. květen 2022

„Nenávist je emoce, kterou u svých dětí těžko snášíme. Ale ať už chceme, nebo ne, přichází a dítě ji prožívá. Období vzdoru je zdravé a fyziologické. Je dobře, že přichází. Jde jen o to, co s ním my jako rodiče uděláme,“ říká Kateřina Králová, speciální pedagožka, lektorka a autorka Nevýchovy.

Vztek a konflikt by neměl být podle Kateřiny přílišným strašákem. „My dospělí jsme často přecitlivělí na hádky a rozepře. Konflikt je ale obrovsky růstová záležitost. Kdo dokáže sporem dobře projít, vyroste na tom. Dospělý i dítě s dospělým v zádech. Cílem není konflikty vymazat, aby nebyly, budou přece vždycky. A kde jinde se má dítě bezpečně konflikty naučit než v bezpečí rodiny?“ ptá se Kateřina.

Kateřina Králová

A co když dojde na věty typu „Nemám tě rád!“? „Jsme tu od toho, abychom nenaskočili na tu emoci. Abychom se zastavili, unesli tu situaci a pomohli s ní dítěti. Dítě s touhle větou zachází jinak než dospělí, pro které je tohle prohlášení znak něčeho definitivního. Dítě ji myslí situačně. Často to znamená ‚Pojď blíž, není mi dobře.‘,“ vysvětluje odbornice.

„Ať chceme, nebo nechceme, selháváme a je to tak v pořádku,“ říká Kateřina Králová v Houpačkách. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka