Němčická stanice na záchranu zvířat se stará o nebývalé množství mláďat. Můžou za to žně

20. srpen 2023 06:40

Žně v Olomouckém kraji jsou stále v plném proudu. V obilí se ale často skrývají mláďata některých druhů dravců nebo sov, které hnízdí na zemi. Aby je zemědělské stroje neohrozily, odnáší je mnozí lidé do záchranné stanice v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku. Tam se letos takových mláďat sešlo mnohem víc než v minulých letech.

Lidmila Kňourková ze Záchranné stanice v Němčicích nad Hanou denně vyřídí několik telefonátů a často musí vyrazit za záchranou zvířete v nouzi. „Včera jsem byla jenom dvakrát. Ale někdy i vícekrát,“ říká.

Na zahradě za rodinným domem je několik voliér. V první z nich je mladý moták lužní. Na první pohled je vidět, že mu chybí na některých místech peří. „Skoro celý ocásek pryč a peří vytrhané z křídel. A to ještě dopadl velmi dobře po setkání s kombajnem,“ dodává Kňourková.

Právě období žní, kdy zemědělci se svými stroji vjíždí do polí, je podle záchranářky pro tyto dravce rizikové.

O pár voliér dál je živo. „Tady jsou letošní motáci pochopové, kteří stejně jako moták lužní hnízdí na zemi, hnízdí na polích a právě při žních bylo zničeno jejich hnízdo a tak se dostali do záchranné stanice. Je jich tam pět a počítám, že do deseti dní se první dva nejstarší budou moci vypustit,“ věří pracovnice záchranné stanice.

Bohatý rok na dravce

V dalších voliérách Lidmila Kňourková dokrmuje mláďata kalousů ušatých a dokonce i jejich vzácnějších příbuzných, kalousů pustovek. I oni se sem dostali z polí. Letos je podle Lidmily Kňourkové výjimečný rok na počet dravců a sov, o které se stará. „Je hodně myší nebo hrabošů na polích, mají se čím živit, tak mají hodně mláďat,“ vysvětluje.

Ve stanici ale nemá jen je. Pár metrů od místa, kde stojíme, na hladině malého rybníčku plují čtyři labutí mláďata. Největší z nich pochází z Určic na Prostějovsku, kde ptáka našel ornitolog. Labuti uvízl smotek provázků a rybářského vlasce v krku.

„A ta tři mláďátka jsou z Brodku. A těm se zase stalo to, že je opustili rodiče a ona zůstala sama na rybníku. Tak musela být odchycena. A přivezli je sem,“ doplňuje Kňourková s tím, že i labutě zanedlouho plánují vypustit zpátky do přírody.

Aby se záchranáři mohli postarat o všechna nalezená zvířata, potřebují finance. I proto Olomoucký kraj v uplynulých dnech rozdělil mezi čtyři stanice v regionu 300 tisíc korun.

Spustit audio