Německo se na očkování připravuje od léta, příliš spoléháme na bezproblémovou vakcínu, varuje expert

7. prosinec 2020

Ministerstvo zdravotnictví dnes vládě představí aktualizovanou očkovací strategii, která stanoví, komu mají vakcíny směřovat prioritně. Podle kritiků však plány přicházejí pozdě. „Vakcíny jsou dvojdávkové, takže je potřeba zajistit, když je člověk očkován jednou dávkou, aby od stejného výrobce byla včas připravena dávka druhá,“ vysvětluje Jakub Dvořáček z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Zaspalo Česko s přípravou na očkování?

Spolu s objednávkou devíti milionů vakcín proti koronaviru od tří různých společností chystá Česká republika podrobnější plán jejich použití.

Čtěte také

Očkování bude zdarma, dobrovolné a přednostně pro rizikové skupiny obyvatel, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Nejdříve budou očkováni lidé nad 65 let a lidé s přídavnými onemocněními, poté to budou zdravotníci, a to ne všichni, ale primárně ti, kteří zajišťují krizovou strukturu nemocnic,“ doplnil.

Nepodcenit přípravy

Základ strategie očkování má vláda od září, Blatný má v pondělí představit její rozšířenou verzi, která řeší mimo jiné úskalí distribuce vakcín vycházející z jejich vlastností. Podmínky pro skladování se totiž u jednotlivých vakcín výrazně liší. Tu od společnosti Pfizer je potřeba uchovávat při teplotě -70 °C.

„V běžných podmínkách ji nelze úplně snadno využít. Jde to, ale je to velmi komplikované. Německo se například na její využití připravuje už několik měsíců a vytváří kvůli tomu zvláštní očkovací centra,“ uvádí Jakub Dvořáček.

Použití vakcín musí nejprve schválit Evropská léková agentura, očekává se, že by k tomu mělo dojít začátkem ledna. Společnost Astra-Zeneca ovšem už přiznala jisté chyby v klinických testech.

„Může to být problém, protože tato vakcína narozdíl od těch dalších nevyžaduje komplikované zacházení, obzvlášť dodržení chladového řetězce,“ komentuje ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Čtěte také

Nejdřív ti nejrizikovější

Doposud oznámené plány očkování kritizovala Česká lékařská komora, podle které mají být přednostně očkováni všichni zdravotníci. Podle Jakuba Dvořáčka je ovšem český model strategie v tomto bodě podobný těm zahraničním.

„Vycházím z podobného plánu, který je připraven ve Velké Británii nebo i v Německu. Byť zde mají zdravotníci velkou prioritu v přístupu k vakcíně, tak se dostávají na řadu teprve po těch opravdu nejrizikovějších osobách v rámci ohrožené populace,“ vysvětluje.

Ovšem máme samozřejmě zdravotníky, kteří jsou vystaveni práci na jednotkách intenzivní péče, kde se starají o pacienty s covidem-19. Ti by měli být očkováni samozřejmě jako první,“ dodává.

autoři: Jiří Chum , jkh
Spustit audio

Související