Nemocnice v Olomouckém kraji trápí nedostatek personálu. Dlouhodobě jim chybí lékaři i zdravotní sestry

11. únor 2023 09:05

V Česku stárne zdravotnický personál. Mladými absolventy medicíny se lékaře odcházející do důchodu mnohde nedaří nahradit. Například v olomoucké vojenské nemocnici má nízký počet ordopedů dopad na čekací dobu na operace. V šumperské nemocnici nedostatek lékařů zase komplikuje otevření nového oddělení rehabilitace.

Podle ředitele olomoucké vojenské nemocnice Martina Svobody se nestává, že by v nemocnici nepotřebovali doplnit některé lékařské týmy. Dříve tady hledali třeba psychiatry nebo neurology, teď to jsou zmínění ortopedi. Jejich nedostatek komplikuje plánovanou operativu.

„Měli jsme oproti jiným nemocnicím poměrně kratší termíny operací, které se týkaly totálních endoprotéz, kyčlí a kolen. Ale právě nedostatkem ortopedů jsme se dostali na podobnou úroveň jako všude v republice, takže to několik roků,“ uvádí Svoboda.

Některé medicínské obory jsou tradičně populárnější a problém s personálem u nich takový nebývá. V jiných méně vyhledávaných odbornostech už je ale situace jiná. „V nich také v našich nemocnicích aktuálně hledáme posily. Jedná se například o hematologii, biochemii, urologii či geriatrii,“ informuje mluvčí přerovské, prostějovské a šternberské nemocnice Radka Miloševská.

V Šumperku zatím neotevřou nové lůžkové oddělení

Nedostatek lékařů může komplikovat i otevírání nových oddělení a zdravotnických služeb. Třeba v šumperské nemocnici chce tamní vedení otevřít nové lůžkové rehabilitační oddělení. Zatím se ale nedaří najít dostatek personálu, nejen lékařského. „Potřebujeme šest sestřiček na to, abychom zajistili provoz minimálně 12 až 15 lůžek plus čtyři sanitáře. A měli být minimálně čtyři fyzioterapeut, což není málo,“ popisuje náměstkyně pro nelékařská zdravotnickou péči Monika Žaitliková.

Zástupci Ministerstva zdravotnictví v únoru předložili změnu vyhlášky, která má pomoci situaci částečně řešit. Nově by lékaři studující pediatrii před atestací mohli samostatněji pracovat. Nově by mohli sami třeba vyšetřovat dítě nebo očkovat. Mohl by se tak snížit počet nutných lékařů na pracovišti. Předchozí vláda pak navýšila počty studentů všeobecného lékařství. Ročně jich nyní v Česku absolvuje okolo dvou a půl tisíc.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio