Není šance, že by Putin ve volbách neuspěl. Chce Rusko vyvést mezi nejsilnější státy světa, míní odborník na Rusko Soukup

15. březen 2024

Ruský vůdce Putin míří k dalšímu prezidentskému mandátu. Dnes začínají v Rusku třídenní prezidentské volby. Vítěz je zřejmě předem jasný. Ještě v roce 2008 se přitom zdálo, že Putin předává žezlo mladší generaci, na kterou bude jenom zpovzdálí dohlížet. Jeho celou kariéru sleduje také reportér a komentátor, expert na Rusko Ondřej Soukup.

Je nějaká šance, že by Putin neuspěl?

Není, vůbec, protože i používat slovo „volby“ v našem významu asi není úplně správné. Politologové tomuto systému říkají elektorální autoritářství, kdy nejde o to, abyste zjistili, co si voliči myslí o politice, politicích, ale aby vy jste donutili voliče ukázat svoji loajalitu k systému tím, že přijdou, a o výsledky vůbec nejde.

Je pravda, že opoziční kandidáty už komise před volbami pod různými záminkami vyloučila. Kterým směrem Putin povede Rusko příštích šest let? Co se dá z jeho současného chování vyčíst?

Zjevně má svoji vizi, že je tím člověkem, který Rusko opět vyvede mezi ty úplně nejsilnější státy světa. Má pocit, že Západ je v úpadku a že teď je ten pravý okamžik, kdy do toho uspořádání světa, jak se vytvořil po skončení studené války, kopnout, a ono se to nějakým způsobem změní. Ale jaké budou konkrétní důsledky, to myslím, že si ani on sám, ani nikdo jiný, nemůže úplně představit.

Přes noc přišla další zpráva o podezřelém úmrtí v Rusku. Teď je to viceprezident společnosti Lukoil, který měl spáchat sebevraždu. V té firmě je za poslední dva roky už čtvrtý. O čtyři manažery přišel taky Gazprom. Za podezřelých okolností zemřeli taky někteří vysocí armádní důstojníci anebo nedávno ve vězení opozičník Alexej Navalnyj. Co toto vypovídá o Putinově režimu? Má strach? Upevňuje čistkami svoji moc?

Čtěte také

Asi bych úplně neházel do jednoho pytle všechna ta úmrtí. Něco zjevně souviselo s nějakými finančními toky, které asi nebyly úplně čisté a třeba byly narušeny kvůli západním sankcím, a následně tam někdo přišel, kdo dlužil peníze apod. Jiná věc je cílená likvidace opozičníků, kterou už vidíme poslední tři čtyři roky, akorát teď se to urychlilo. Vypovídá to především o tom, že ten režim má skutečně pocit, že je ve válce, a vzhledem k té válečné logice všichni z jeho pohledu zrádci mohou být zlikvidováni.

Vladimir Putin chtěl svého času vstupovat do NATO. Kde nastal ten zásadní zlom? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související