Nenoste Dobbymu ponožky, vybízejí velšské úřady. Lidé postavili skřítkovi pomník v chráněné oblasti

Na pláži Freshwater West v západním Walesu vyrostl pomník skřítka Dobbyho. Ve filmu o Harry Potterovi se tam totiž natáčela scéna, kdy skřítek zemře kouzelníkovi v náručí. Kromě kříže a náhrobku ale začaly na místo příbývat různé předměty. Lidé na pláži zanechávají různé vzkazy pro Dobbyho a přinášejí také dárky – většinou ponožky. Úřadům se to nelíbí a hrozí, že pomník zruší. Poslechněte si reportáž.

Domácí skřítek Dobby – drobná postavička s dlouhým špičatým nosem a vypouklýma očima – se poprvé objevuje v druhém díle ságy o Harry Potterovi.

Čtěte také

I když slouží v jiné rodině, mladému kouzelníkovi se neustále staví do cesty – vždy v dobrém úmyslu, ale často velmi nešikovně. Za všechny komplikace, které nechtěně způsobí, se pak sám trestá. Třeba tím, že naráží hlavou do zdi, připaluje si ruce žehličkou nebo se mlátí lampou.

„Dobby je šťastný“

Harry Potter si s Dobbym vytvoří přátelský vztah a v závěrečném díle nazvaném Relikvie smrti se skřítek postaví jedné z temných postav ve snaze ochránit mladého kouzelníka – zaplatí za to ale životem.

Na zmíněné pláži pak v náručí Harryho Pottera pronáší svá poslední slova: „Je to tak nádherné. Být tu s přáteli. Dobby je šťastný, že je se svým přítelem Harry Potterem.“

Díky této dojemné scéně, která nenechá jedno oko suché, se pláž ve Walesu stala velmi vyhledávaným turistickým cílem. Stojí na ní dřevěný kříž a náhrobek s nápisem „Zde leží Dobby, svobodný skřítek“.

Scéna z filmu Harry Potter a Relikvie smrti - pohřeb skřítka Dobbyho

Osvobození skrze ponožku

Lidé u pomníku zanechávají pro Dobbyho různé vzkazy a přinášejí také dárky – nejčastěji ponožky. Ty se totiž staly symbolem skřítkova osvobození z otroctví u jedné nepříliš příjemné rodiny. Harry Potter mu totiž podstrčil ponožku tak šikovně, že to působilo, jako by ji skřítek dostal od svých otrokářů, a tím se stal až do konce svých dnů volným.

Ale pláž Freshwater West je chráněná oblast, kde žijí třeba ptáci, tuleni, sviňuchy nebo ještěrky a úřady se bojí, že se ponožky nebo další předměty dostanou do moře a budou ohrožovat nebo přinejmenším komplikovat pohyb tamním živočichům. Proto rozhodly, že se pomník odstraní.

Pomník ano, dárky ne

Úředníci ovšem upozorňují, že takováto forma pomníku může poškodit ekosystém pláže. Nakonec se sice rozhodli, že tam přeci jen může zůstat, ovšem lidé u něj nesmějí nechávat žádné dárkové předměty. Pokud to návštěvníci nebudou dodržovat, pomník bude muset zmizet.

Dobby patří k nejoblíbenějším postavám populární kouzelnické ságy. V Rusku ale naopak tato postava zřejmě příliš fanoušků nezískala. V roce 2003 se dokonce ruští právníci snažili společnost Warner Brothers soudně napadnout – skřítek Dobby je prý až podezřele podobný Vladimiru Putinovi.

Scéna z filmu Harry Potter a Relikvie smrti
Spustit audio

Související