Nepindej a chraň si heslo. Policie odhalila falešného bankéře, podvodů ale přibývá

4. květen 2023

Policie České republiky zaznamenala v roce 2021 8 500 kybernetických podvodů, v roce 2022 to bylo dvakrát tolik. Jeden z mnoha podvodů se podařilo odhalit i v Pardubicích. Podle kapitána Pavla Janoucha z odboru hospodářské kriminality je to velký úspěch. Podařilo se totiž dopadnout tzv. falešné bankéře, kteří připravili - mimo jiné - o 884 000 korun ženu z Pardubic.

„K završení výše popisovaného podvodu došlo V Pardubicích v obchodním centru, kde je jediný vkladomat virtuální měny v našem kraji. Ženě telefonoval podvodník, který se vydával za pražského policistu a za bankéře. Poškozenou přiměl ke sjednání úvěru ve výši 800 000 Kč. Ta pod psychickým nátlakem vybrala veškerou hotovost, kterou měla a vložila ji do vkladomatu. Částka, o kterou přišla, činila 884 000  korun,“ říká poručík Daniela Mauerová z Krajského ředitelství Policie Pardubického kraje.

Podvodník podle Janoucha využil metodu sociálního inženýrství, tedy psychologické manipulace. Záměrem bylo vyvolat v ženě pod časovým nátlakem obavu, že o peníze přijde.

„Je to jedna z častých metod. Podvodník se snaží dostat člověka do velké časové tísně, musíte to udělat hned teď, nebo přijdete o všechno. Na základě krypto peněženky poslala tato žena své peníze přímo pachateli. Přitom byla přesvědčena, že je bezpečně ukládá do virtuální měny,“ popisuje případ poručík Mauerová.

Vyzkoušejte kybertest

Nikdy nikomu nesvěřujte hesla a přístupové údaje. Útoků na vaše peníze přibývá a jsou stále rafinovanější. Naučte se nenaletět, apeluje Policie České republiky, která pořádá velkou osvětovou akci proti podvodům v online prostoru. Vyzkoušejte si, jak jste odolní proti těmto podvodům na kybertest.cz.

Jaké jsou další časté online podvody? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související