Nešilhej, zůstane ti to! Vrozené šilhání je nutné operovat do jednoho roku

6. září 2018

Taky jste jako děti zkoušeli z legrace šilhat a rodiče vás strašili tím, že vám to zůstane? Podle očního lékaře Vladimíra Kordy se toho nemusíte bát. Pokud to děláte vědomě, oči se vždy vrátí do původního stavu.

Pokud se vám zdá, že dítě začne šilhat kolem jednoho až dvou let, ani v tomto případě se nemusíte obávat. „Děti kolem roku, dvou, mají kořen nosu a oči v nepoměru. Kořen nosu je široký a vypadá to, že se za něj jedno oko jakoby schovává. Jedná se o pseudošilhání. V tomto případě to není nebezpečné. Do tří let věku dítěte se to upraví samo, jak se obličej zvětšuje, nos se zužuje, a všechno začne být souměrné,“ vysvětluje MUDr. Korda.

Vrozené šilhání

To, že dítě skutečně šilhá, rozpoznají okamžitě nejen zdravotníci, ale i rodiče, stejně jako například vrozený šedý zákal. Jak se oko vyvíjí, vyvíjejí se i různé typy svalů. Některé mohou být kratší, než by měly být a oko stahují dovnitř. To je tzv. vnitřní šilhání. Vrozené šilhání je nutné operovat do jednoho roku dítěte. Operuje se postupně a je to náročná operace.

Šilhání

Dioptrické vady, nejčastější dalekozrakost a krátkozrakost, se dají rozpoznat už ve věku od dvou do tří let, a to díky moderní diagnostice. „Dítě sedí nebo stojí a my pomocí přístroje, který držíme v ruce, můžeme orientačně zjistit, jestli tam je nějaká oční vada,“ říká Vladimír Korda a pokračuje:

„Pokud změříme nějakou takovou vadu, například krátkozrakost kolem jedné, dvou dioptrií, musíme tu vadu nějak vyrovnat. Když se to neřeší, oči nedávají dobrý obraz. To okamžitě rozpozná mozek a jedno z očí začne potlačovat, druhé naopak vyzvedne. Od toho se odvíjí další vada, kterou je tupozrakost. Proto je tak důležité odhalit oční vadu v raném věku.

Kontaktní čočky i pro malé školáky

„Kontaktní čočky jsou dnes mnohem kvalitnější než před mnoha lety. Není problém je nabídnout dítěti už na prvním stupni. Pokud dítě sportuje, čočky ho mnohem méně omezují. Nejlepší je střídat kontaktní čočky a brýle podle situace. Vždy je ale důležité poučit rodiče, kteří musí na dítě v plné míře dohlížet,“ uzavírá MUDr. Vladimír Korda.

Spustit audio

Související