Netradičně v říjnu a netradičně v Liberci. Začíná Mezinárodní festival animovaných filmu Anifilm

6. říjen 2020

Svátek animovaného filmu se stěhuje z Třeboně do severočeského Liberce. Téma letošního Anifilmu je Slyšet animaci a přinese nesoutěžní filmový program zaměřený na hudbu a zvuk v animovaném filmu. Festival proběhne podle plánu a se stávajícím filmovým programem v termínu 6. – 11. října.

„Rozhodli jsme se pro Liberec z několika důvodů. Tím hlavním byla pozvánka, která nám z Liberce přišla. Bez spoluúčasti a pozitivního přístupu by nešel festival, který se po osmnácti letech stěhuje z Třeboně do Liberce, takhle narychlo zorganizovat,“ vysvětluje situaci ředitel Anifilmu Tomáš Rychecký. Město Liberec nabízí větší ubytovací a projekční kapacity, Třeboň již byla pro tisíce návštěvníku ročně malá. Organizátoři navíc doufají, že jim strategická poloha Liberce časem pomůže přilákat diváky také z Polska a Německa. Termín festivalu však bude zachován a další ročníky by již měly proběhnout opět v květnu.

Anifilm 2020 je v Liberci

„Současná situace s koronavirem ovlivnila účast zahraničních hostů, kteří tvoří tradičně velkou součást programu,“ říká programový ředitel festivalu Pavel Horáček. Organizátoři tak byli nuceni část doprovodného programu, ať už jde o prezentace nebo přednášky, přesunout do online prostředí. Festivalový program však nabízí oproti minulým ročníkům také něco navíc. Přibyla soutěžní kategorie virtuální reality. Doplnila tak již stávající sekce abstraktní a nenarativní animace, videoklipů či počítačových her. Klasické kategorie celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmu samozřejmě nebudou chybět. Zajímavou je také národní soutěž Český obzor, do které se letos přihlásilo 295 snímků, včetně tří celovečerních filmů.

Mezi slavnými snímky v nesoutěžním programu nebudou chybět takové klasiky jako Pink Floyd: The Wall režiséra Alana Parkera s nezapomenutelnými animovanými sekvencemi Geralda Scarfeho nebo drsný povídkový film Heavy Metal v režii Geralda Pottertona. Oba snímky odkazují na hlavní téma festivalu „Slyšet animaci“, v jehož spojitosti se diváci budou moci setkat s řadou významných hostů či si sami vyzkoušet, jaké to je ozvučit animovaný film.

Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm proběhne v termínu 6. – 11. října 2020 v Liberci. 
Veškeré informace o festivalu naleznete na webu www.anifilm.cz.

autoři: Tomáš Pilát , Monika Suchanková
Spustit audio