Nevěděla jsem, že to může být znásilnění, když se mi to stalo doma, v mojí vlastní posteli

6. září 2022

„Dlouho jsem si myslela, že to byl jen špatný sex. Bylo to sice strašné, ale nenapadlo mě, že by to mohl být trestný čin,“ říká Anna, která v první epizodě Hranic násilí vypráví příběh začínající na školním večírku. Prožité násilí se na dlouho podepsalo na jejím psychickém zdraví. Způsob, jakým ho oběti prožívají, i to, jak Anna zkušenost zpracovávala, komentuje psychoterapeutka Dana Pokorná. O společenských kořenech sexuálního násilí mluví psycholožky z organizace Konsent.

„Pro Annu dlouho nebylo jednoduché svoji zkušenost pojmenovat. Sama podléhala společenským mýtům o tom, jak vypadá ‚to pravé' znásilnění,“ komentuje psychoterapeutka Dana Pokorná z Terapie Zlatnická, vedoucí psychoterapeutických služeb centra pro oběti domácího a sexuálního násilí proFem. V epizodě vysvětluje například i to jak moc záleží na reakcích okolí, když dojde ke znásilnění.

Uslyšíte také psycholožky Marcelu Poláčkovou a Veroniku Haumerovou z organizace Konsent, které podobný příběh jako je ten Annin používají jako modelový při workshopech na školách. Mluví o tom, jak na něj mladí lidé reagují: proč mají tendenci obětem nedůvěřovat a omlouvat pachatele sexuálního násilí, obzvlášť pokud dostanou informaci, že hrál v příběhu roli alkohol. Cílem lektorek Konsentu je předávat sdělení, že sexu by měl předcházet jasně projevený souhlas a nikdo by do něj neměl nikoho nutit.

„Teď už mám dané hranice, přes které nejede vlak,“ říká Anna, která vypráví také o tom, jak se díky práci na sobě se svou zkušeností dokázala vyrovnat, psychicky se stabilizovat a žít naplno. „Největší změnu u sebe vidím v komunikaci. Dřív jsem byla extrémně uzavřená, dnes už znám možnosti toho jak vyjádřit co mě trápí, umím o tom mluvit.“

Poslechněte si příběh, který začal na večírku se spolužáky. Okolnosti, následky a také celospolečenský kontext sexuálního násilí, které vypravěčka Anna ani její kamarádky nejdřív nedokázaly správně pojmenovat, komentují psychoterapeutky z pomáhajících organizací.

Podcast Hranice násilí otevírá citlivá témata. Jejich uvědomění může být bolestivé. Jsme ale přesvědčení, že pojmenováni problému je prvním krokem ke zpracování traumatu. Pokud potřebujete nasměrovat k odborné pomoci nebo se třeba jen svěřit, napište nám na email hranice@rozhlas.cz. Sadu užitečných kontaktů můžete najít také tady.

Autorka, dramaturgyně: Táňa Zabloudilová
Kreativní producentka: Veronika Ruppert
Garant: Daniel Kupšovský
Vizuál: Nikola Logosová
Zvukový mistr: Jan Brauner
Hudba: Monika Omerzu Midriaková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.