Neviditelné dokumenty v Diváckém centru Jednoho světa

12. únor 2016

Letošní novinkou Jednoho světa jsou dokumenty, které neuvidíte. Alespoň ne očima. Zaposloucháte se do nich a obraz dá příběhům vaše vlastní fantazie. S tvůrci z Českého rozhlasu můžete během festivalu debatovat o aktuálních tématech hned dvakrát.

Český rozhlas, to není jen zpravodajství a publicistika. Vzniká tu celá řada zajímavých radiodokumentů, zejména na stanicích Dvojka a Vltava. Proto jsme se některé rozhodli uvést na festivale Jeden svět. Možná si pod pojmem „rozhlasový dokument“ představíte archivní zvukové záznamy a témata z historie, ale chyba lávky. Řada rozhlasových tvůrců se věnuje problémům zcela aktuálním.

Příkladem je radiodokument Čechy Čechům – Bez nenávisti, jehož ukázku pustíme v Diváckém centru Galerie Lucerna ve středu 9. března v 18:30. Jeho autor Dan Moravec natáčel s iniciativou Hate Free, tedy česky Bez nenávisti. Jak její členové uvádějí, usilují o život bez násilí a zášti. Sami jsou přitom terčem nenávistných útoků prakticky každý den – na internetu. Cloumá s námi nenávist ze strachu? Z nepoznaného? A co s ní?

Součástí prvního bloku bude i radiodokument Lenky Pitronové Promiň, ale nevím, kdo jsi!. Autorka sleduje strach české veřejnosti z migrantů, reakce občanů, kteří se rozhodli uprchlíkům pomáhat i příběhy samotných běženců na chorvatskosrbské hranici.

V sobotu 12. března v 19:00 uvedeme druhý blok, kde Kateřina Jungová představí svůj dokument Výhybka o lidech bez domova. Jsou mladí, inteligentní, práceschopní, relativně ještě silní, ale přesto žijí na ulici. Co stojí za tímto způsobem existence, který si zvolili? A měli vůbec na výběr? Radiodokument nabízí možnost nahlédnout skrze osudy tří mužů na problematiku bezdomovectví mladých lidí u nás.

Na závěrečném bloku v neděli 13. března od 18 hodin bude představen nový projekt Vyprávět nevyprávěné, který je součástí Iron Curtain Project, multimediálního projektu s on-line příběhy a off-line událostmi z celé Evropy. Uslyšíte a také uvidíte různě zpracované tři osobní příběhy o životě za komunismu – dva krátké audio-dokumenty od Brit Jensen z Českého rozhlasu, divadelní hru od Dodo Gombara, uměleckého šéfa Švandova divadla, a tři krátké animované příběhy od Nizozemských animátorů. O svá tajemství z denního a pracovního života v době komunismu se můžete podělit i vy.

autoři: MFDF Jihlava , Daniel Moravec
Spustit audio