Nevidomí z opavské charity začali využívat moderní čtecí zařízení

28. prosinec 2023 05:20

Moderní technika stále více usnadňuje život lidem s poruchami zraku. Díky speciálním čtečkám už zvládnou například práci s počítačem a nejnovější zařízení dokážou z velké části nahradit Braillovo písmo. Přitom se dají strčit do kapsy a kamkoliv vzít s sebou. Přesvědčili jsme se o tom v opavské charitě.

Dům svatého Cyrila a Metoděje pro zrakově postižené opavské charity. Václav Burda tady zrovna testuje novou čtečku. „Uživatel v podstatě jen stiskne, co potřebuje,“ ukazuje na zařízení, které na první pohled vypadá jako mobil.

Pan Marek je klientem místní charity a už ví, na co čtečku využije. „Je to dobré. Pomůže to nevidomým i slabozrakým. Sám jsem slabozraký. Domů jezdím vlakem sám, takže na jízdní řády. Možná by se to hodilo i na luštění křížovky,“ přemítá.

Braillovo písmo v zapomnění?

Hlavně mladší lidé s poruchami zraku se nejnovějším technickým vymoženostem velmi rychle přizpůsobili. Většina zdejších klientů a obyvatel už klasické Braillovo písmo nepoužívá a mnozí ho ani pořádně neumí.

„Braillovo písmo ustupuje do pozadí. Existují počítače i telefony s hlasovým výstupem, můžou ovládat e-maily, dostanou se na webové prohlížeče a vlastně jim to urychluje příjem informací do běžného života,“ dodává vedoucí domu svatého Cyrila a Metoděje Zuzana Janků.

Úplný konec Braillova písma ale v žádném případě nehrozí, myslí si Petra Ďurková, která vede ostravskou organizaci Tyflocentrum pomáhající nevidomým. „Ten hlas vám to sice přečte, ale vysloveně vám neřekne, jestli je tam měkké i nebo tvrdé. Musíte si to postupně zjišťovat. Kdežto když se k počítači připojí braillský řádek, tak ten klient to tam rovnou vidí a může si chybu sám opravit,“ vysvětluje Ďurková.

Stále modernější pomůcky pro nevidomé se netýkají jenom práce s počítačem. Pomáhají třeba při orientaci v prostoru, ale i při vaření nebo praní, když je třeba rozdělit prádlo podle barev.

autor: Martin Knitl
Spustit audio