Než se z králičí kožky stane měkoučká kožešina, musí ji člověk vzít do ruky dvacetkrát

Zpracování kůží má v Brtnici a okolí tradici. Věnuje se mu i Stanislav Novotný, který se letos dokonce stal Mistrem tradiční rukodělné výroby. A je pravda, že v jeho firmě v Uhřínovicích je té ruční práce opravdu hodně.

Stanislav Novotný se letos dokonce stal Mistrem tradiční rukodělné výroby

"Kolem roku 1923 to koupili Kopřivovi. Potom se tady začaly zpracovávat kůže nahladko," říká Stanislav Novotný. On sám objekt v Uhřínovicích koupil v roce 1994. Místo má ale ještě starší historii. Collaltové z Brtnice tam měli bažantnici a honitbu. Ostatně, v hájence staré tři sta padesát let dnes Stanislav Novotný bydlí. Po znárodnění se ve firmě Kopřivových usídlily Sběrné suroviny. "Těžili stříbro z filmů," dodává.

Stanislav Novotný původně s kůžemi pracovat nechtěl. Lákalo ho dřevo. Jak to tak ale bývá, převzal řemeslo po otci, který pracoval v brtnické Snaze. Dnes se věnuje zpracování především králičích kůží, které pocházejí z výkupů od drobných chovatelů z celé republiky. Výsledkem jsou pak většinou polotovary pro další výrobce. V Uhřínovicích se ale šijí například i ledvinové pásy nebo teplé vložky do bot.

Proces, při kterém se z vykoupené králičí kožky stane měkoučká kožešina, není nic jednoduchého a je v něm spousta ruční práce. Člověk ji do ruky musí vzít alespoň dvacetkrát. "Tady jsou hašple. Tam je osm set litrů vody, to má vrtuli. Kůže musí mít v tý vodě neustálý pohyb," ukazuje Stanislav Novotný na jednu z nádrží v hale, a vysvětluje další postup, jehož každý krok sám ovládá. "Každou kůži si musíte dát na stůl a takhle projet proti srsti. Vidíte, jak se vrací? To zvíře bylo zdravé, vlas je pružný," ukazuje ve skladu jednu z hotových kožešin.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.