Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji je stále nejvyšší v Česku

9. prosinec 2019 13:14

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji zůstává na 4,1 procenta. Lidí bez práce je zhruba 35 tisíc a tento počet se ke konci listopadu téměř nezměnil. Rozdíly jsou ale v jednotlivých okresech.

Nezaměstnaných začalo přibývat hlavně na Bruntálsku a Novojičínsku. Souvisí to s koncem sezónních prací. Hlavně v zemědělství anebo lesnictví.

„Nejvíce se to týkalo Bruntálu a okresům jako Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek nezaměstnanost ještě poklesla,“ uvedla mluvčí Úřadu práce v Ostravě Vladana Piskořová.

Čtěte také

Ubývá také volných pracovních míst. Za poslední měsíc o více než dvě stovky. Podle Vladany Piskořové bude tento trend zřejmě pokračovat. Firmy nabízejí aktuálně zhruba 16,5 tisíce míst.

„Počet volných míst se snižuje již čtyři měsíce. Ale pro listopad je to dost typické, protože při sledování od roku 1995 jich přibylo pouze jednou, a to v roce 2014,“ dodává Piskořová.

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji byla i v listopadu nejvyšší ze všech regionů v republice. Celorepublikový průměr je 2,6 procenta.

autor: mrk
Spustit audio

Související