Nikdy není pozdě začít si plnit své sny, říká Jana Línková. V mělnickém muzeu vystavuje obrazy, sochy a skřítky

12. únor 2024

S tvorbou začala až po padesátce, před dvěma lety. Jezdila navštěvovat babičku do domova seniorů. Tam v dílničkách jako dobrovolnice zkoušela s obyvateli domova různé techniky. Nabídla se, že výrobky bude prodávat na trhu. Aby byl sortiment pestřejší, sem tam něco dovyrobila. Zkoušela nové a nové věci, tvorba jí přinášela a stále přináší radost. Navíc získala nová přátelství.

„Tohle je moje království,“ Jana Línková se rozhlíží po dílně ve sklepě rodinného domu. „Teď dělám obraz z pryskyřice. Připravila jsem si epoxidovou pryskyřici, kterou smíchám s pigmenty a naliju na obraz. Pryskyřice, kterou používám, je hustá a většinou nestéká. Někdy ji nechám, aby si dělala, co sama chce, jindy mám v hlavě představu, jak by obraz měl vypadat. Postupem času jsem se metodou pokus – omyl dostala do pozice, kdy už pryskyřice nevítězí nade mnou, ale já nad ní,“ směje se Jana.

Důležité je při práci s pryskyřicí dodržovat bezpečností opatření, upozorňuje Jana Línková během přestávky, kterou jsme si udělaly. „Pracuju u otevřeného okna nebo v dobře větratelné místnosti a používám ochranné prostředky, například obličejovou masku.“

Jana Línková se svými psími kamarádkami

Po mírném zatvrdnutí pryskyřice se vracíme k obrazu, který budou zdobit minerály. „Minerály miluju a snažím se je implementovat, kam to jen jde.“ Růženín, granát, křišťál, pár achátů, madan… umístění kamenů je nevratné. Ano, občas padnou jinam, než měla autorka původně v plánu. „Všechno, co do té pryskyřice položím, už se nedá vzít zpět. Kámen od pryskyřice neočistím, musela bych ho vyhodit. A zůstal by po něm ďolík. Ale jak říká můj syn, lidi nevědí, jak to mělo vypadat, lidi vidí, to co tam je. A má pravdu.“ Pro dnešek práce na obrazu končí. Po čtyřiadvaceti hodinách ho autorka pomocí kontur dotvoří.

Jana Línková pracuje i technikou powertexu, což je univerzální médium ucelené výtvarné řady určené k tvorbě prostorových objektů. A například šití skřítků a víl jí hodně pomohlo v době, kdy přišly vážné zdravotní problémy.

Nejen skřítky, ale i další věci z její dílny, si můžete prohlédnout v Regionálním muzeu Mělník, na výstavě nazvané Tajemný svět fantazie aneb Když sny ožijí. Potrvá do 25. února 2024.

Spustit audio