Nízké platy justičních pracovníků jsou realita. Stávku se zřejmě nepodaří odvrátit, říká místopředseda Nejvyššího soudu

28. duben 2024

Soudní úředníci dál protestují proti svým platům. Jsou podle nich tak nízké, že to pro ně přestává být únosné. Někteří zapisovatelé, úředníci nebo pracovníci IT z justice odcházejí a podle oslovených soudů se náhrada hledá těžko. Justiční odbory proto zvažují jednodenní stávku. „Atmosféra je mimořádně napjatá, zvláště poté, co se avizované zvýšení mezd nerealizovalo,“ potvrzuje místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk. Může aktuální situace ovlivnit činnost soudů?

Jak situace ovlivňuje práci soudů?

Naším úkolem je zabezpečit, aby soudy mohly fungovat, což se ovšem bez peněz dělá těžko. V loňském roce jsme sice vyjednali s vládou dohodu, podle které se postupně má zvýšit plat zaměstnanců justice. Vláda tuto dohodu plní, ale proti tomu jdou bohužel další opatření, která objem snižují.

Čtěte také

Sice jsme tedy dostali navíc na zaměstnance 1500 korun na měsíc, zároveň ale došlo ke snížení objemu platových prostředků o dvě %, došlo ke snížení FKSP na polovinu a konečně si zaměstnanci musejí platit tak jako ostatní 0,6 % ze svého příjmu na nemocenské. V neposlední řadě došlo ke změně pravidel, podle nichž vyplácíme náhradu mzdy. V důsledku toho zaměstnanci nevidí zvýšení na svých výplatních páskách.

Jak by to vypadalo na soudech, když by na jeden den přestali administrativní a jiní pracovníci pracovat? Dá se stávce nějak zabránit? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Štěpán Pokorný , opa
Spustit audio

Související