Nobelova cena za fyziku: Tři vědci dali lidstvu nové nástroje pro zkoumání světa elektronů uvnitř atomů a molekul

3. říjen 2023

Nobelovu cenu za fyziku pro letošní rok získala trojice vědců za využití laserů ke studiu elektronů v atomech a molekulách. Nobelisty se stali francouzsko-americký vědec Pierre Agostini, Rakušan maďarského původu Ferenc Krausz a Francouzka působící ve Švédsku Anne L'Huillierová, v úterý oznámila Královská švédská akademie věd.

Čtěte také

Elektrony se pohybují tak rychle, že se dříve považovalo za nemožné sledovat jejich pohyby.

Tito tři fyzici podle švédské akademie „předvedli způsob, jak vytvořit extrémně krátké světelné pulzy, které jde použít k měření rychlých procesů, ve kterých se elektrony pohybují či mění energii“. Fyzici tak zjednodušeně dostali Nobelovku za to, že dali lidstvu nové nástroje pro zkoumání světa elektronů uvnitř atomů a molekul.

V magazínu se také dozvíte: 

  • Jak vypadá pole bez chemického ošetření? Zjistíte z celorepublikové akce Podívej se do pole – někteří zemědělci totiž kousky svých polností nijak neošetřili.  
  • Nový program Akademie věd ČR finančně podpoří několik projektů, které míří od základního výzkumu do praxe.

  • Rusko nejen okupuje Ukrajinu, ale také sabotuje snahu světa řešit krize životního prostředí, kterými procházíme. To je zkušenost velvyslance Spojených států při Organizaci pro spolupráci a bezpečnost v Evropě.

Poslechněte si víc, ptá se Renata Kropáčková.

Spustit audio

Související