Noste roušky. „Tvoříme si tak kolektivní imunitu,“ vysvětluje lékař Martin Balík

27. duben 2020

Vedoucí lékař Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martin Balík má zkušenosti s experimentálním lékem na nemoc covid-19. Je optimista, chválí, že jsme disciplinovaný národ.

„Lidi nosí roušky a snaží se chránit své okolí. Tím ten virus oslabuje z hlediska infekční dávky a jedinec má větší šanci, aby tu infekční dávku pobral a zlikvidoval svým vlastním imunitním systémem.“

„Každý jedinec tak působí jako filtr pro toho dalšího, na kterého přenese už menší infekční dávku. Tvoříme si tak kolektivní imunitu,“ vysvětluje v Blízkých setkáních vedoucí lékař z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF v Praze.

Zlatá střední cesta

Na druhou stranu by se restriktivní opatření měla uvolnit. „Musíme najít nějaký kompromis, abychom lidem neublížili jinak. Jsou lidé, které jsme tak šíleně vyděsili, že se bojí navštívit nemocnici. Často to jsou onkologičtí pacienti a ta jejich choroba nebude čekat.“

Jak podle jeho názoru bude situace dál vyvíjet? Je důležitější hledat vakcínu nebo lék proti koronaviru? Jaké má koníčky?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související