Nová audiokniha nabízí 11 povídek Agathy Christie, jedna z nich je dosud téměř neznámá

3. srpen 2020

Opravdové mistry si vybral a do studia pozval režisér Michal Bureš, když připravoval povídky královny detektivek Agathy Christie. Audiokniha Svědkyně obžaloby a další povídky nabídne milovníkům díla světoznámé britské autorky i text, který nejspíš ještě neznají.

Samé známé a profesionální hlasy, Růžena Merunková, Libuše Švormová, Adéla Kubačáková, Viktor a Martin Preissovi, Lukáš Hlavica, Otakar Brousek mladší. Právě s nimi můžete strávit celkem osm hodin a 33 minut při poslechu povídek, které už tolik desetiletí baví generace čtenářů, posluchačů a diváků.

Mezi jedenácti příběhy jsou povídky známější jako třeba Slavičí hnízdo, ale i ty u nás téměř neznámé. „Povídková sbírka v této podobě u nás coby kniha nikdy nevyšla. Jednotlivé příběhy možná znáte, ale Záhadu na regatě uslyšíte určitě úplně poprvé,“ říká režisér audioknihy Michal Bureš.

Čtěte také

Povídka Poirot a Záhada na regatě se totiž podle něj v češtině objevila jen v jednom sběratelském vydání a anglicky vyšla knižně až v roce 2008. „Jsem přesvědčen o tom, že je to příběh velmi neznámý a velmi originální. Čte ho Lukáš Hlavica, jehož hlas už je v Čechách s Poirotem spjatý,“ dodává.

Posluchači se ale mohou pobavit ještě u dalších deseti povídek, jejichž převedení do audiopodoby bylo vzhledem ke koncentraci známých profesionálů docela náročnou akcí, nehledě na další hudebně-technické požadavky režiséra.

„To natáčení bylo opravdu velmi složité, protože jsme museli dát dohromady tolik lidí a zároveň bylo třeba vymyslet ke každé povídce nějaký zvukový efekt. Řekl bych, že vznikla reprezentativní kolekce povídek, drobniček Agathy Christie. Každý text je něčím originální a mě moc bavilo natáčet to,“ uzavírá Michal Bureš.

Audioknihu Svědkyně obžaloby a další povídky představuje kulturní magazín Kavárna. Dále nabízí rozhovor s českobudějovickou fotografkou Danou Vitáskovou a recenzi románu Rekvalifikační kurz Ondřeje Neffa.

autor: Lucie Husárová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.