Nová bytová výstavba je v některých obcích problémem, nestačí kapacity škol a školek

14. září 2023 10:00

Některé školy a školky se dostávají na hranu svých kapacit, někde už jsou dokonce i za ní. Lokální potíže přetrvávají i na Pardubicku. Nedostatek míst v těchto zařízeních hrozí hlavně tam, kde následkem výstavby nových bytů a rodinných domů přibývá nových obyvatel. Problém navíc umocňuje fakt, že občanská vybavenost není všude dostatečná.

Podobné problémy řeší teď i v Rohovládově Bělé na Pardubicku. Podle nezávislého starosty Václava Fišera v tamní školce letos zaznamenali velký nápor nových dětí z okolních obcí. 30 až 40 žádostí ale musela školka z kapacitních důvodů odmítnout.

Tím to ale pro obec neskončilo, vzhledem k tomu, že má s okolními vesnicemi uzavřené smlouvy, musela problém rychle řešit a získat potřebná razítka pro navýšení kapacity mateřinky. Právě teď v budově základní školy budují třídu navíc, aby od října mohla začít fungovat.      

Místa schází kvůli okolní výstavbě

Umísťování dětí do školek je letos téma i v Opatovicích nad Labem. S nedostatkem míst se potýkají i tam, a proto zastupitelé měli schvalovat záměr na výstavbu budovy pro úplně novou dětskou skupinu.

Podle nezávislého starosty Pavla Kohouta čelí radnice velké poptávce po školce ze strany rodičů z okolních obcí, kde se hodně staví nové domy, ale kde občanská vybavenost tohoto druhu chybí.      

„Je to samozřejmě výstavbou developerských bytových jednotek, ale s tím jsme počítali v naší demografické studii, na to obec byla naprosto připravena. Kde se s tím ale nepočítalo, je developerská výstavba v okolních obcích,“ říká Kohout.

Výstavba rodinných domů (ilustrační foto)

Developerskou výstavbu a její dopady na kapacity škol budou muset v budoucnu řešit i v Dašicích, jak připustila nezávislá starostka Pavla Žídková. V části obce by totiž měly výhledově vzniknout desítky nových domů.

Kvůli nové bytové výstavbě v lokalitě Hodinářka také Přelouč očekává v příštích několika málo letech nárůst počtu dětí jak v mateřských, tak i základních školách. Radnice proto teď aktuálně připravuje projekt na rozšíření základní školy Smetanova, kde by měla být nová přístavba s kapacitou šest tříd.

Toto potvrdil místostarosta Přelouče Ivan Moravec (STAN) s tím, že vedle toho také plánují navýšení kapacity jedné z místních mateřských škol. Město se tak zároveň připravuje i na případné vyšší počty dětí, které budou přicházet z okolních vesnic, kde se také hodně staví.     

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související