Nové větrné elektrárny v Moravském Berouně, investoři společně s vedením města zvažují jejich výstavbu

11. říjen 2023 12:34

Až dvacet větrných elektráren by nově mohlo stát na katastru Moravského Berouna na Olomoucku. Jejich výstavbu plánuje soukromý investor, který městu slibuje finanční kompenzace.

Zamýšlené věterné elektrárny by měly stát na kopcích Nízkého Jeseníku, konkrétně v městské částí Čabová. „U této místní části by se tedy zvažovalo, že by zde bylo 10 až 12 větrníků. Z Moravského Berouna by pravděpodobně neměly být moc vidět. Samozřejmě nejdřív by se musela udělat vizualizace, abychom měli jistotu. Na druhé straně směrem na Dětřichov nad Bystřicí se uvažuje zhruba o 7 až 8 věžích,“ říká Jan Hicz, starosta města Moravský Beroun.

Až přes 20 větrných elektráren

Na katastrálním území města Berouna by tak mohlo stát až 20 větrných elektráren. Vedení města se nedávno dohodlo na spolupráci s jedním z několika investorů, kteří měli o výstavbu zájem.

„S tímto investorem bychom chtěli zpracovat nějakou dokumentaci, vizualizaci a představit vše občanům. Kdyby ty větrné elektrárny tady stály, je domluveno, že část peněz by šla přímo občanům za to, že by je zde museli strpět a část peněz by šla městu,“ doplňuje Hicz.

Referendum o větrných elektrárnách?

V blízkém okolí Moravského Berouna už větrné elektrárny stojí na dohled města a další se plánují. O těch berounských je samospráva města připravena s obyvateli mluvit. „Zároveň bylo na zastupitelstvu domluveno, že bychom jednali dále o tom, zda bychom šli přes referendum, kde by občané měli možnost se vyjádřit,“ uvádí starosta.

Zatím obyvatelé města proti výstavbě větrných elektráren neprotestují. Vedení města, ale i přesto očekává, že se plán na výstavbu nebude líbit každému.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autorka textu: Sabina Müllerová

Spustit audio