Novela neposkytuje ministrovi nástroj, aby se vměšoval do kárných řízení, ubezpečuje náměstek

20. listopad 2023

Jak nově řešit prohřešky v justici? Ministerstvo spravedlnosti navrhuje změny v kárném řádu. Soudci, státní zástupci a exekutoři by se nově mohli proti výsledku kárného řízení odvolat. Jejich prohřešky už nemá řešit jen Nejvyšší správní soud, ale i další soudy. Počítá s tím návrh novely. Dvoustupňový systém už jednou v Česku fungoval, skončil před 15 lety. Proč bychom se k němu měli vracet? Odpovídá náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav z ODS.

Současný systém nefunguje dobře? Proč ho chcete změnit?

Čtěte také

Jednostupňový systém u Nejvyššího správního soudu funguje dobře, nicméně jsou tam dva hlavní důvody, proč to musíme změnit – naplnění milníku v rámci Národního plánu obnovy, což je vázáno na tři miliardy korun pro Česko, zároveň vyhovíme skupině Greco při Radě Evropy, která nám doporučila, abychom zavedli dvojstupňový právní systém.

Nedá novela nástroj panu ministrovi, aby se mohl vměšovat do kárných řízení?

Ne, to se vůbec nedomnívám, naopak novela jde směrem, že ministr spravedlnosti bude jako subsidiární, univerzální žalobce, to znamená, že hlavní tíha bude v rámci soustavy jak státního zastupitelství, tak soustavy justice.  

Kdy by změny měly začít platit? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související