Novela problém přesčasů v nemocnicích neřeší, legalizuje je, kritizuje šéf Sekce mladých lékařů. Jde jen o dočasné řešení, říká senátor

21. září 2023

Mladí lékaři varují, že pokud se s nimi ministerstva práce a zdravotnictví nedohodnou na novele zákoníku práce, která navyšuje počet dobrovolných přesčasů, nebudou další přesčasy sloužit. „Je to nekoncepční řešení. Z hlediska přetěžování personálu to jen prohloubí situaci,“ říká předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda. „De facto se nic navíc sloužit nebude. Zůstane stav, který je. Jen se to bude jinak vykazovat,“ nesouhlasí senátor Roman Kraus (ODS).

Kritizovaná novela zákoníku práce, kterou už podepsal prezident, umožňuje, aby lékaři pracovali až 832 hodin přesčasů ročně. Dosud to byla jen polovina, tedy 416 hodin.

Čtěte také

„Přesčasová práce je dlouhodobý problém. A místo, abychom ho řešili, ho legalizujeme a řešení odkládáme o dalších pět let,“ zlobí se Přáda.

Poukazuje na to, že důvodem zdvojnásobení přesčasů bylo právě to, že současná práce na dohodu byla v šedé zóně, nebo dokonce nelegální.

„Od letošního jara mají pracovníci na dohodu přiřknuty určité výhody, třeba dovolenou navíc nebo proplacení dovolené, což se spoustě nemocnic nelíbilo. Takže byl vytvořen nátlak na takovouto implementaci do zákona – dohodáře překlenout do hlavních pracovních poměrů a zdvojnásobením množství přesčasů by se to legalizovalo. Potvrdilo mi to dokonce několik poslanců zdravotnického výboru,“ naznačuje.

Kraus připouští, že důsledkem změny by v některých zařízeních mohli mít lékaři horší podmínky. Záleží to podle něj na vedení jednotlivých nemocnic. Připomíná, že v některých nemocnicích už došlo k převedení na směnný provoz a tam prakticky novela zákoníku lékaře nijak nepostihne.

Čtěte také

„To, že někde dostávali lékaři za služby na dohody nějaké benefity od zaměstnavatele, ty mohou dostávat i nadále bez toho. Ve většině případů, pokud je to vykazováno v rámci přesčasové práce, jsou zaplaceni lékaři víc. Navíc tyto příjmy se počítají v budoucnosti do výpočtu výše starobního důchodu, což u dohod nebylo. Takže to přináší i některá pozitiva,“ vysvětluje

Přáda ale upozorňuje, že sociální výhody přinášejí za určitých podmínek i práce na dohodu. Navíc v rámci dohod má lékař třeba nárok na další dovolenou, což ve formě přesčasů nemá.

„Je to jenom přelití stavu, který je sám o sobě nevyhovující pro lékaře, pod jiné smlouvy. Problém je ale hlavně v tom, že lékaři tak ohromné množství přesčasů nechtějí. O bezzubosti řešení vypovídá i to, že zhruba třetina až polovina lékařů se stejně do limitu 832 hodin nevejde,“ naznačuje předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory.

Jenom odsunutí problému

Kraus novelu obhajuje tím, že změna je jen dočasná, aby se vyřešila současná situace a nebyl nedostatek lidí v nemocnicích.

„Pokud novela zůstane tak, jak je, máme pět let na to, abychom udělali zásadní změny v organizaci práce jak v jednotlivých nemocnicích, tak v celém systému poskytování zdravotní péče v ČR. Kdybychom v tuto chvíli rigidně trvali na nenovelizovaném zákoníku práce, budeme muset v mnoha nemocnicích omezit plánovanou péči a všechny lékaře využít na nepřetržitý provoz,“ popisuje.

Čtěte také

Přáda se ale obává, že se ani za pět let nic nevyřeší. Potvrdilo se to podle něj i při jednání iniciativy Lékaři jsou jenom lidi s ministry práce a zdravotnictví Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a Vlastimilem Válkem (TOP 09).

„Byli tam i jejich náměstci, ředitelé nemocnic. Přímo jsem se jich ptal, jaký je plán na následujících pět let, abychom se dostali na 416 hodin přesčasů a všichni mohli pracovat legálně. Bohužel nikdo z přítomných mi nebyl schopen odpovědět ani jedinou větou. To je pro mě jasným důkazem, že řešení prostě nikdo z nich nemá a je to jenom odsunutí problému,“ konstatuje.

My musíme během pěti let ty změny udělat, reaguje Kraus. Nezbytné je podle něj v první řadě převést řadu nemocnic, zvláště těch menších, z režimu nepřetržité péče na režim denní.

„Musíme si konečně přestat hrát na to, že musíme mít tak obrovskou síť nemocnic, kdy všichni chtějí dělat všechno. Vyžaduje to nesmírné personální nároky. Zanedbali jsme to a teď to musíme řešit, ale ne tak, že budeme zase rok debatovat o tom, co uděláme. To musí být řešení rychlé a razantní,“ dodává předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (ODS), bývalý ředitel dvou brněnských nemocnic.

Poslechněte si celou debatu ze záznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.