Novela vyhlášky o rybářství přináší řadu změn

21. leden 2024 19:05

Rybáři si od letošního roku mohou domů odnést neomezené množství karase stříbřitého a některých dalších druhů ryb. Umožňuje to novela vyhlášky o rybářství, která obsahuje i další změny.

Začátek roku bývá u rybářů nabitý. Řada zájemců si vyřizuje nové povolenky. „Členskou známku je možné zaplatit do konce dubna, povolenku lze zakoupit během celého roku,“ vysvětluje předseda místní organizace Plzeň 1 Český rybářský svaz, z. s., Jiří Čermák.

Novela vyhlášky o rybářství přináší řadu změn. Například už nejsou k dispozici roční a tříleté rybářské lístky. Rybáři si mohou pořídit jen třicetidenní, na deset let nebo na neurčito. Změny se týkají i povolenek. „Do roku 2023 byly povolenky všech územních svazů platné i na Orlík. Od letoška kdo chce rybařit na Orlíku, musí si koupit svazovou povolenku. Právě o svazové povolenky je momentálně největší zájem,“ říká Jiří Čermák.

Změny se nově týkají i pravidel při ponechávání ryb, jak potvrzuje rybářský technik Západočeského územního svazu, Český rybářský svaz, z. s., Petr Dimitrov. Nově je nutné při ponechání ryby každou z nich zapsat do povolenky k lovu s tím, že u konkrétních druhů ryb (například kapr, štika nebo candát) se musí ihned po ponechání zapsat kus, jeho rozměry v centimetrech a hmotnost. „U ostatních druhů ryb se zapíše okamžitě pouze název a při odchodu od vody rybáři zaznamenají celkový počet kusů a celkovou hmotnost.“

Dále třeba na pstruhových revírech bude možné lovit přívlačí po celou dobu lovu od 16. dubna do konce listopadu. V období od 1. září do 30. listopadu smí být nicméně nástraha opatřena pouze jedním jednoháčkem.

Amur bílý má nově stanoven denní limit počtu úlovků. Byl zařazen mezi vyjmenované druhy ryb, takže se na něj vztahují stejná pravidla jako na kapra či štiku – lze si ponechat pouze dva kusy v rámci jednoho dne. Na druhou stranu některé druhy ryb si teď rybáři budou moct odnášet bez limitu, například karase stříbřitého.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio