Novinky v penzijním spoření. Chci lidi uklidnit, bát se nemusíte, říká finanční poradce Radim Frolík

18. prosinec 2023

Radioporadna s finančním poradcem Radimem Frolíkem o penzijním spoření. Jaký je rozdíl mezi penzijním připojištěním a doplňkovým penzijním spořením?

Penzijní připojištění je produkt, které bylo možné sjednat do roku 2014. A od tohoto roku tady už máme jen doplňkové penzijní spoření. Tedy komu chodí výpisy, na kterých je napsáno nahoře penzijní připojištění, tak má ten starý produkt, staré penzíko. Komu chodí doplňkové penzijní spoření, tak už má ten nový produkt.

Z mého pohledu by i mladší střadatelé měli mít jasný cíl porazit inflaci, když si šetří nějaké peníze na důchod.
Radim Frolík, finanční poradce

A jaký je rozdíl mezi starým a novým produktem? Protože během příštího roku přicházejí nějaké změny.
Zmíním zásadní věci, které se tam mění. A hlavně bych chtěl trošku uklidnit lidi, kteří mají to staré, ale i nové penzíko, že ty změny nejsou tak hrozné. Protože mne už hodně klientů kontaktovalo s tím, že si nebudou moci své peníze vybrat. Budeme si je moci vybrat.

Čtěte také

Už v tom roce 2014 byla taková mánie, kdy si lidé zakládali ještě to staré penzíko, protože tam přeci jsou ty peníze garantované, což je samozřejmě pravda. Ale teď po 10 letech se ukazuje, že kdo si udělal to nové penzíko a zvolil třeba trošku dynamičtější strategii, což už v tom novém produktu možné bylo, tak udělal rozhodně lépe než ten, kdo zůstal v tom starém penzíku.

Jaké jsou tam tedy rozdíly ve výnosech a třeba i v rizicích?
To staré penzíko, penzijní připojištění, investuje většinu peněz do státních dluhopisů. To znamená, že tam je zhodnocení poměrně nízké. Můžeme se bavit, záleží podle penzijní společnosti, jak má nastavenou poplatkovou strukturu, jak se jim to dařilo zhodnocovat. Ale bavíme se o zhodnocení zhruba 0,5 procenta až 1,5 procenta.

Ovšem s tím, že mám trošku vyšší výnos, je potřeba zmínit u druhou stranu věci. A to je, že musím mít i trošku větší riziko.
Radim Frolík, finanční poradce

Takže když si vezmeme v potaz nějakou dlouhodobou inflaci, která se od roku 2000 dodnes se pohybuje v průměru okolo 3,1 procent, tak tu inflaci bohužel neporáží.

Čtěte také

Když se podíváme na to nové penzíko, doplňkové penzijní spoření, tak tam záleží, jakou jsme si zvolili strategii, což je jedna z těch výhod. Pokud jsem konzervativnější klient, nechci příliš riskovat, tak můžu dát konzervativní strategii. A tady zase záleží na konkrétní penzijní společnosti. Ale pohybovali bychom se od zase od 0,5 do 2 %. A vyvážených strategií třeba 2 až 4 %, někdy i víc.

Ale dynamické strategie dlouhodobě vydělávaly, v některých případech i zhruba 8 %, což je o dost výše, než je průměrná inflace. Což je z mého pohledu i pro ty mladší střadatele cíl, který by měli mít. Tedy porazit inflaci, když si šetřím nějaké peníze na důchod. Protože v důchodě se chci mít dobře a ne mít jen našetřeno tak, aby mi inflace snědla peníze. Tedy rozdíl je tam zásadní.

Čtěte také

Ovšem s tím, že mám trošku vyšší výnos, je potřeba zmínit u druhou stranu věci. A to je, že musím mít i trošku větší riziko, spojené s tím, že investuji do něčeho dynamičtějšího, většinou jsou to samozřejmě akcie. A tím pádem může dojít i k nějakému dočasnému poklesu, který jsme zažili třeba při covidu, kdy některé dynamické penzijní fondy zažili velký propad.

Ale ve většině případů ten propad nebyl tak velký, aby tam ti lidi měli méně peněz než střadatelé do starého penzijního připojištění. Takže i když jsem šel do rizika, tak pořád se mi to dlouhodobě vyplatilo více, než mít starý produkt a sušit tam peníze pouze za procento.

Pokud máte zájem o více informací o penzijních produktech, můžete navštívit web zatri.cz

Celou radioporadnu s finančním poradcem Radimem Frolíkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související