Nový dopravní terminál vznikne v Soběslavi. Odjíždět od něj budou vlaky i autobusy

11. duben 2022 11:05

Nový dopravní terminál za téměř 50 milionů korun vznikne v Soběslavi na Táborsku. Společný odbavovací prostor pro vlakovou a autobusovou dopravu cestující najdou u nádraží Českých drah. To zároveň znamená, že současné autobusové nádraží se bude o několik stovek metrů stěhovat.

„První z objektů, který už prochází rekonstrukcí, je výpravní budova nádraží. Je to historická stavba, která vznikla se železniční dráhou. Měla různé přístavky, které odbouráváme, vracíme ji částečně do původní podoby. Zázemí tam budou mít vlakoví i autobusoví dopravci. Bude tam samozřejmě nová čekárna, nové sociální zařízení,“ popisuje starosta Soběslavi Jindřich Bláha.

Město o nový dopravní terminál usiluje už dlouhá léta a jeho výstavbu vítají i sami cestující, například Kristýna Hitmarová, která vlakem jezdí každý den. „Myslím si, že už to tady chtělo opravit, protože to vypadalo fakt hrozně,“ říká.

Čtěte také

V plánu je podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové i přestěhování autobusového nádraží. „Autobusová stání se budou nacházet v těsné blízkosti výstupu z podchodu, který zajišťuje přístup na moderní nástupiště v Soběslavi. Tím dojde k těsnému propojení obou druhů veřejné dopravy. Informace o aktuálních odjezdech vlaků i autobusů se cestující dozví z elektronických panelů,“ uvádí.

Projekt podle starosty Jindřicha Bláhy počítá i s využitím volné plochy, která vznikne po zrušení dosavadního autobusového nádraží. „Bude tam záchytné parkoviště, které bude sloužit lidem přijíždějícím k autobusu i vlaku, budou tady moci parkovat dlouhodobě. A samozřejmě tady budou asi parkovat i lidé, kteří v okolí bydlí,“ dodává.

Stavba dopravního terminálu v Soběslavi bude stát skoro 50 milionů korun. Na financování se 30 miliony podílí Správa železnic, dalších více než 18 milionů zaplatí město. Terminál začne cestujícím sloužit letos v září.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související