Nový film vás přenese do rozhlasové redakce na konci šedesátých let. Jiří Mádl dotočil snímek Vlny

22. listopad 2023 08:33

Minulý týden padla poslední klapka filmu Vlny, na kterém scenárista a režisér Jiří Mádl pracuje od roku 2009. Snímek oslavuje hrdinství rozhlasových reportérů a techniků v době, kdy vojska Varšavské smlouvy obsadila Československo. U natáčení nechyběla ani létající redaktorka Sabina Vosecká.

„Točíme scénu, kdy náš hlavní hrdina – technik rozhlasu Tomáš Havlík – jede na pracovní výjezd s redaktorkou Věrou Šťovíčkovou. Jedou do Bratislavy vyzpovídat několik studentů ohledně názorů na různé společenské věci a tady jsou na mezizastávce,“ popisuje režisér Jiří Mádl natáčení v jednom z motelů u zámku Konopiště.

„Tu dnešní scénu jsem napsal třeba před sedmi lety a je nezměněná. Samozřejmě v tom scénáři se spoustu věcí proměnilo, ale tahle ne. Pro mě je neuvěřitelné, že to mám v hlavě tak dlouho, tolikrát jsem si to představoval a najednou to točíme.“

Jiří Mádl a Sabina Vosecká

Film přibližuje život a práci zahraničních redaktorů Československého rozhlasu na pozadí událostí z let 1967 a 68. Hlavní roli technika ztvárňuje Vojtěch Vodochodský, jeho bratra potom Ondřej Stupka.

Hlavní ženské hrdinky se zhostila Táňa Pauhofová. „Mám tu čest hrát mimořádně výjimečnou ženu, novinářku a redaktorku Věru Šťovíčkovou. Byla součástí mužské elitní skupiny Redakce mezinárodního života.“

V rámci příprav se s některými tehdejšími redaktory setkal Jiří Mádl osobně. „Máme obrovské štěstí, že se s nimi nejen setkal, ale má tak nastudováno, že je taková naše chodící encyklopedie,“ dodává Táňa Pauhofová.

Tvůrci také pracovali s archivními záběry, které dotvářeli pomocí umělé inteligence. Film Vlny by měl mít premiéru na podzim 2024.

Poslechněte si celou reportáž létající redaktorky Sabiny Vosecké přímo z filmového placu.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.