Nový pavilon s 83 lůžky v Domově důchodců v Tmavém Dole je hotový. Akce „Kulový blesk“ odstartovala

5. říjen 2021 08:20

V Domově důchodců ve Tmavém Dole na Trutnovsku začalo velké stěhování. Nový pavilon pro více než 80 klientů je hotový, v pokojích i kancelářích přibývá nábytek, který postupně personál bude zarovnávat vším potřebným. Samotní klienti přijdou na řadu až nakonec. Na celé stěhování se zašla podívat reportérka Jana Házová.  

Zdravotní sestřičky zdejšího domova důchodců si nadšeně v nové místnosti sesterny prohlíží vybavení. A tom, jak to tady bude vypadat, rozhodují společně?

Čtěte také

„Určitě je to naše společná práce. Takže společně s vedoucí domova se zvláštním režimem budeme děvčatům chystat zázemí a vybavovat zásoby, které tady budou potřebovat ke své práci," říká vedoucí sestra Lada Zvarová.

Nastává také převážení všech papírů a dokumentů.
„To nás teprve čeká. Až bude všechno zařízené a bude možnost sem vše přestěhovat. Taková akce Kulový blesk. Až dostaneme pokyn, tak začne stěhování. Nejdříve se přestěhují všechny dokumenty a teprve nakonec přijdou na řadu naši klienti. Aby přišli do hotového," doplňuje Eva Drbohlavová, vedoucí DZR.

Nový pavilon s 83 lůžky v Domově důchodců v Tmavém Dole je hotový

Jdeme se podívat do jednoho z pokojů. Chodby jsou plné nábytku a kartonových krabic. Stěhuje se.
„Zajdeme se podívat na pokoj, který už je vybavený a připravený pro klienty ke stěhování."

Čtěte také

Pokoj číslo 165. Zatím je jen přilepená cedulka na dveřích. Vcházíme dovnitř a také tady to vypadá jako při stěhování.
„Nábytek se ještě kompletuje, postele jsou polohovací a všechny pokoje jsou vybaveny zvedacím závěsným systémem."

Martina Krumholcová vypadá jako žena činu, která doslova v uvozovkách čapne klienta a zvedne ho. Ovšem tady to bude teď trošku jinak.
„Tady to pro nás bude právě zjednodušeno tím stropním zvedacím systémem. Je šetrný pro manipulaci s klientem a také pro personál, který si tak šetří záda."

Čtěte také

Je už naplánován nějaký systém, jak se budou klienti stěhovat do nových prostor?
„Určitě jako první půjdou klienti domova se zvláštním režimem. Na staré budově máme 16 lůžek. Potom budou následovat klienti z druhého oddělení a pak někteří klienti ze třetího oddělení," dodává Lada Zvarová.

Klienti se do nové budovy Domova důchodců ve Tmavém Dole na Trutnovsku začnou stěhovat koncem října.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související