Nový výbuch staré sopky. Americká hardcorová kapela Racetraitor nepolevuje v tvrdosti ani intenzitě

13. prosinec 2023

Když v druhé polovině 90. let vyšla deska Burn the Idol of the White Messiah na labelu Uprising Records, který vedl vedl zpěvák Sean Muttaqi z kapely Vegan Reich, zapůsobilo to jako cihla hozená do stojaté vody. Drtivá a zcela nekompromisní hudba, jež si brala stejnou měrou z politického hardcoru i z death metalu, konfrontovala tehdejší scénu způsobem, na který nebyla připravena. Racetraitor se okamžitě stali jednou z nejvíce diskutovaných kapel.

Stalo se tak i díky textům, jež krom společnosti mířily také do vlastních řad. Letošní novinka Creation and the Timeless Order of Things zachycuje Racetraitor v neméně dobré formě a jasně ukazuje, že i v roce 2023 je jejich hudba a odkaz stále stejně provokující a aktuální. A že stále není pro každého.

To stejné se dá pak říci i o velmi překvapivé novince, kterou přichystali Coliseum a nazvali ji Infinity Shit. Kultovní hardcorová kapela z Louisville v Kentucky, která v roce 2015 ohlásila svůj konec, vydala bez jakéhokoliv ohlášení novou nahrávku, která ji vrací zpět ke kořenům. A tak zatímco poslední dvě desky zcela jasně koketovaly s post-punkem a frontman Ryan Patterson poté založil již čistě post-punkový a dark wave projekt Fotocrime, Infinity Shit je čistokrevná hardcore punková jízda s typickou atmosférou a náladou.

Poslouchejte Modeláře, nejen hardcorové. První nový track vydal po letech Ben Frost, proměnlivě spirituální desku má venku Islaja, zatímco novinka Mayi Shenfeld slibuje usebrání jiného typu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka