O Čechovi pohřešovaném v Libyi jednal krizový štáb

8. březen 2015

Na záchraně Čecha pohřešovaného v Libyi se pracuje na několika frontách. Jeho případu se dnes věnoval krizový štáb, zítra o něm bude jednat vláda a přímo do regionu v nejbližších hodinách odcestuje český diplomat. Další ho má následovat do 48 hodin. Nestabilní situace v Libyi ale může jejich úkol zkomplikovat.

Lubomír Zaorálek znovu upozornil na to, že bez ohledu na formální kontrolu vládou v Tobrúku, jde o nebezpečné území, kde se útoky opakují často.

„Český občan tam pracoval u mezinárodní ropné firmy. A využil bych to k tomu, abych před tím trochu varoval. Domnívám se, že cestovat do těchto konfliktních oblastí, ať je to Libye, Irák, Sýrie je prostě v současnosti nebezpečné.“

„Byl bych rád, kdyby naši občané sledovali to, co sdělujeme na webech ministerstva zahraničí, protože práce v této oblasti je riskantní. A to se bohužel v této kauze projevilo,“ poznamenal ministr Zaorálek.

Po útoku radikálů na ropné pole je nezvěstných nejméně sedm lidí. Kromě českého je mezi nimi i rakouský občan. Podle Zaorálka spolu budou obě země intenzivně spolupracovat na jejich nalezení.

Avšak podle dosavadních informací tiskového mluvčího rakouského ministerstva zahraničí Martina Weisse se zatím nepodařilo navázat kontakt s pohřešovanými i přesto, že ropné pole, na kterém skupina cizinců pracovala, bylo krátce po útoku znovu dobyto.

Útok má na svědomí s největší pravděpodobností organizace Islámský stát a nezvěstní zaměstnanci tak mohou být v jeho zajetí.

„V obecné rovině bych řekl, že asi nejdůležitější je konkrétně určit, kdo za tím únosem, pokud vůbec šlo o únos, stojí, a snažit se jednat s touto stranou, která v dané oblasti má nějakou moc a má možnost zasáhnout,“ řekl expert na Blízký východ Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity v Praze.

Velvyslanec Vyčítal pro ČRo: Budeme jednat s místními samosprávami

„Stále hovoříme o pohřešovaných osobách a situace v Libyi je politicky tak roztříštěná, že budeme muset pravděpodobně jednat s konkrétními místními samosprávami, s jednotlivými představiteli měst a případně milicí, které v zemi operují,“ řekl Českému rozhlasu český velvyslanec pro Libyi Jan Vyčítal.

„Věřím, že jednání budou úspěšná.“

Podle Jana Vyčítala žije dlouhodobě v Libyi asi 10 smíšených rodin. Počet Čechů, kteří v posledních měsících byli, odhaduje pouze na jednotky.

„Tady je problém, že Češi, kteří do Libye cestují, nemají žádnou povinnost informovat české úřady o tom, že cestují, případně, kde se zdržují. Čili vždy je pak komunikace s nimi velmi složitá.“

Jan Vyčítal připomněl, že doporučení necestovat do Libye vydala Česká republika spolu s jinými evropskými státy v létě 2014.

Jeden Čech se pohřešuje po pátečním útoku na ropné pole Ghaní v Libyi

Čtěte také

autoři: maw , msl , mkp
Spustit audio