O členství ve skautských oddílech je v posledních letech velký zájem. Někde už pro děti nemají místo

5. prosinec 2023 14:36

V Česku přibývá skautů a skautek. Podle posledních dostupných dat má Junák více než sedmdesát pět tisíc členů. Největší zájem je mezi dětmi do deseti let. Některé oddíly ale už nové členy nepřijímají. Chybí jim klubovny a taky skautští vedoucí.

Například ve Velkém Týnci je jedno z velkých středisek na Olomoucku, do skautu tam včetně dalších obcí, které pod něj spadají, chodí na 350 dětí. V posledních letech zájem o členství navíc neustále roste, a to napříč Českem. Potvrzují to nejen ve Velkém Týnci.

„Já si pamatuji, že před 15 lety jsme vyráželi do škol a nabírali jsme děti, aby nás bylo víc. Teď to fakt nikde není potřeba, ten trend je vidět všude v České republice. Za posledních 10, 15 let se počet skautů registrovaných v organizaci zvýšil o 80 procent,“ popisuje Pavel Fornůsek, předseda olomoucké krajské rady Junáka.

Za posledních 10, 15 let se počet skautů registrovaných v organizaci zvýšil o 80 procent.
Pavel Fornůsek, předseda olomoucké krajské rady Junáka

Větší kapacity se ale nedaří všude zajistit, mimo jiné kvůli obtížnému hledání vhodných kluboven a hlavně nedostatku vedoucích oddílů. „V Lošticích se potýkáme nejen s nedostatkem vedoucích, ale i máme klubovnu ve staré chatě, která je z roku 1945 a od té doby se nezrekonstruovala nebo nějak nerozšířila. Takže máme tři místnosti. Ten program nemůže být naplněný dostatečně,“ říká skautská vedoucí v Lošticích Tereza Chmelinová

Kvůli velkému zájmu dětí se v některých střediscích na všechny zájemce ani nedostane, týká se to především velkých měst.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio