O. Henry: Pět šípů Amorových. Cyklus milostných historek z Ameriky na přelomu století

27. srpen 2023

Cestující z dostavníku, který přes noc uvázl ve vánici, vypravují své příběhy. Při jejich natáčení se ve studiu Českého rozhlasu sešla řada předních českých herců. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Jana Knitlová
Hudební spolupráce: Petr Mandel
Osoby a obsazení: Jeff (Miroslav Donutil), Mame (Naďa Konvalinková), Dugan, její otec (Miloš Rozhoň), Tomáš (Tomáš Juřička), Ed Collier (Vlastimil Zavřel), číšník (Oscar Gottlieb), Vyvolávač (Jiří Havel), Vypravěč (Jiří Ornest), Hlasatel (Richard Honzovič) a další
Dramaturgie: Jarmila Konrádová
Překlad: Stanislav Václav Klíma
Zvuk: Radek Veselý
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 1996

První z pětice vyprávění, která nás čekají, se jmenuje Amor a la carte a pojednává o lásce, která prochází žaludkem. Hlavní hrdina, gurmán Jeff, musí získat srdce vytoužené dívky velmi rafinovaným způsobem. Je totiž servírka a hnusí se jí mužští jedlíci. V hlavních rolích uslyšíte Naďu Konvalinkovou a Miroslava Donutila.

Druhý z nich rozřeší otázku, zda je pro získání vytoužené dámy užitečnější láska k poezii, nebo zběhlost v Příručce Herkimerově. Toto encyklopedické dílo dalo i název druhému dílu seriálu. 

Třetí příběh s názvem Služba lásky nás zavede do činžovního domu, kde ve třech velmi skrovných bytech sousedí tři mladé páry. Soužití jednotlivých dvojic ukazuje, že důkaz lásky může mít skutečně mnoho překvapivých podob.

Ve čtvrtém díle spolu soupeří o lásku jedné dívky honák Jud a ovčák Bird. Podstatnou roli v tomto souboji sehraje kompotované ovoce, kriket a hlavně tajný recept na Piemontské lívance.

V posledním díle dojde na souboj o vládu v rodině i postavení na statku.

William Sydney Porter, známý pod pseudonymem O. Henry, se narodil v severní Karolíně v roce 1862. Už jako mladý příručí v drogerii svého strýce bavil zákazníky veselými karikaturami a skeči. Později se usadil v Austinu v Texasu, kde přispíval do místních novin, než se se svým společníkem pustil do vydávání vlastního časopisu Rolling Stone. To ještě pracoval v bance jako pokladník. Časopis si však na sebe nevydělal, a tak Porter začal pracovat jako redaktor v Houston Post.

V té době však byl obviněn ze zpronevěry, které se měl dopustit v austinské bance. Sotva za něho tchán vyplatil kauci, den před prvním stáním u soudu sedl na vlak a ujel před spravedlností nejprve do New Orleansu a pak do Hondurasu. Po šesti měsících ho tu dostihla smutná zpráva o smrti jeho manželky. Navzdory následkům se vrátil do Austinu, kde byl zatčen a odsouzen k pěti letům vězení.

Za mřížemi působil jako lékárník a z vězení také posílal své krátké povídky do časopisů pod různými pseudonymy. Trvalou přízeň čtenářů si získal povídkou Vánoční dárek Hvízdavého Dicka, publikovanou v McClure’s Magazine v prosinci 1899. Čtenářům se zalíbil jeho styl krátkých povídek s překvapivou pointou a s barvitou galerií uvěřitelných postav a typů.

Za dobré chování byl propuštěn již v roce 1891 a odjel za slávou „amerického de Maupassanta“ do New Yorku. Do své předčasné smrti v roce 1910, na níž měl podíl především alkohol, napsal bezmála čtyři stovky povídek.

Spustit audio

Související