O kasinech v Chrášťanech zřejmě rozhodne referendum. Petici proti hazardu podepsalo přes 340 lidí

16. duben 2024 15:00

O kasinech v Chrášťanech pravděpodobně rozhodne referendum. Část obyvatel na pondělním (15. 4.) mimořádném jednání předala zastupitelům petici proti hazardu v obci, pod kterou se podepsalo přes 340 lidí. Obávají se totiž zvýšené kriminality nebo poklesu cen nemovitostí.

Diskuse s občany na témata související s provozováním hazardu na území obce, Chrášťany u Prahy 15. dubna 2024

Případné referendum o vzniku dvou kasin v Chrášťanech vzejde z petice občanů. Pokud bude podle starosty Pavla Hrdličky splňovat zákonné náležitosti, lidové hlasování z podnětu obyvatel bude. Starosta to řekl na pondělním jednání zastupitelů obce, kam do chrášťanské sportovní haly přišlo zhruba 300 lidí, většinou odpůrců kasin.Petice za vyhlášení zákazu hazardu v obci a za referendum už vznikla, sběr podpisů pokračuje.

Čtěte také

Vedení Chrášťan již dříve s provozovateli kasin, společnostmi Bonver Win a CEC Praha, podepsalo smlouvu o spolupráci. Radnice záměr hájí tím, že pro obec u Prahy by to znamenalo příjem desítek milionů korun, které provozovatelé kasin mají dát obci, třeba na obnovu ulic a podobně.

Část místních se ale v souvislosti s kasiny bojí kriminality, přestupků i potenciálních gamblerů. Na místě byli i zástupci provozovatelských firem. Předseda představenstva Bonver Win Pavel Kulajta obavy odpůrců odmítá.

Méně emocí

Oproti jednání zastupitelů, které se konalo 3. dubna, bylo setkání méně emotivní, ale z řad místních opakovaně zazníval potlesk i pískot. Ve smlouvě o spolupráci se vedení obce zavázalo k tomu, že v Chrášťanech nebude schválena závazná vyhláška o zákazu hazardu.

Diskuse s občany na témata související s provozováním hazardu na území obce, Chrášťany u Prahy 15. dubna 2024

"Podle právního rozboru, který je, referendum vyhlásit nemůžeme," řekl k možnostem vedení obce Hrdlička. Dodal, že vypsání referenda mohou vyvolat sami signatáři petice. S tím, že zastupitelstvo nemůže referendum vypsat, nesouhlasil jeden ze zastánců lidového hlasování Vladimír Vedral. "Nemůže se toho (vedení obce) dopředu vzdát," uvedl.

Starosta odpověděl, že bude následovat další právní posouzení a prověření této možnosti. K petici se zastupitelstvo vyjádří co nejdříve, nejpozději do 30 dnů. Pokračovat budou také právní analýzy smlouvy, shodli se zastupitelé.

Člen petičního výboru Pavel Kudrna na jednání předal zastupitelům petici s 343 podpisy. Podle něj sběr podpisů pokračuje. Chrášťany mají přibližně 1200 obyvatel. Podle zákona o místním referendu je k jeho vypsání v obci do 3000 obyvatel potřeba podpisů aspoň 30 procent oprávněných voličů.

"My do doby, než referendum bude, a jestli bude platné nebo neplatné, tak samozřejmě zastavíme veškeré investice. Pokud by referendum bylo platné, samozřejmě budeme respektovat to, jakým způsobem se občané vyjádřili," řekl novinářům po jednání manažer společnosti CEC Praha Star Casino Miloslav Bohůnek. Podle provozovatelů už z podstaty přísné zákonné regulace kasina chod obce neovlivní.

Diskuse s občany na témata související s provozováním hazardu na území obce, Chrášťany u Prahy 15. dubna 2024
autoři: Natalie Máchová , JMys | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio