O milimetr delší noha každý den. V Brně provedli unikátní operaci, kosti prodlužují pomocí magnetu

9. červen 2022

Lékaři v brněnské Úrazové nemocnici jako první v republice použili novou metodu na prodlužování kostí. Pacientovi voperovali speciální hřeb, jeho růst si pak bude ovládat sám pomocí magnetu. Implantát dokáže nohu prodloužit až o osm centimetrů. Oproti předchozím typům zařízení bude prodlužování kosti pro pacienta jednodušší a bezbolestné. Metodu lze uplatnit u lidí po úrazech nebo třeba s genetickou vadou.

Nacházíme se v brněnské Úrazové nemocnici. Asi 40letému muži se úraz stal loni na motorce, na místě havárie mu zůstal kus holenní kosti, jednu nohu má proto kratší.

Byl ošetřen v traumacentru pomocí zevního fixátoru, pak byl přeložen k nám. V první fázi jsme mu kost zkrátili, aby se prohojila,“ popisuje Radek Veselý, primář zdejší traumatologie.

1 milimetr denně

Noha se teď pacientovi vrátí do původní délky pomocí takzvaného nitrodřeňového hřebu. Ten pracuje na principu magnetu. Po operaci, která trvala zhruba hodinu a půl, si díky němu pacient nohu bude prodlužovat sám pod ambulantním dohledem.

Pooperační péče by díky nové metodě měla být méně komplikovaná a bezbolestná než u dosavadních metod, v zahraničí se používá i u dospívajících. Noha se bude prodlužovat zhruba o milimetr denně.

autoři: Hana Novotná , als
Spustit audio

Související