O osudu koalice ve vedení královéhradecké radnice nejspíš rozhodnou nejbližší dny

16. listopad 2020 09:46

Jednání koaličních subjektů ve vedení radnice v Hradci Králové budou ještě pokračovat. Zelení se sice ve svém interním hlasování o víkendu vyslovili pro vypovězení koaliční smlouvy, realita ale nakonec může ještě být jiná. Podrobnosti zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

O osudu koalice ve vedení hradecké radnice ve složení ODS, hnutí ANO, Změna pro Hradec a Zelení nejspíš rozhodnou nejbližší dny. Zelení se sice o víkendu ve svém interním hlasování vyslovili pro vypovězení koaliční smlouvy, to ale neznamená jejich okamžitý odchod z vedení města.

Čtěte také

Partner Zelených - Změna pro Hradec - totiž ještě očekává další jednání s ODS.

Ona další jednání o víkendu Českému rozhlasu potvrdil lídr Změny pro Hradec Adam Záruba s tím, že by podle jeho informací měla přijít další nabídka ze strany ODS. Adam Záruba řekl, že nečeká nabídku s personálními změnami, které Zelení a Změna pro Hradec původně požadovali, že by se spíš mělo jednat o mechanismy fungování koalice, případně o doplnění personální smlouvy.

Na prostudování návrhu a další jednání pak bude Změna pro Hradec potřebovat několik dní, rozhodnutí ale nechce zbytečně odkládat. Adam Záruba odhadl, že jasno bude do konce listopadu.

To, že ODS nabídku o zhruba deseti bodech svým koaličním partnerům předloží, potvrdil člen vyjednávacího týmu občanských demokratů Martin Soukup. Definitivní podobu nabídky, která neobsahuje žádné personální změny, ladila ODS ještě v neděli večer.

Velké náměstí se nachází v samotném srdci centra Hradce Králové. V jeho středu se nachází Mariánský morový sloup, dominantou je také kostel Nanebevzetí Panny Marie

Zelení a Změna pro Hradec postavili před dvěma lety do voleb společnou kandidátku. Zelení chtějí odejít, Změna pro Hradec bude ještě jednat. Je možné, že by se oba subjekty rozdělily?

To Adam Záruba prakticky vyloučil s tím, že je přesvědčen o tom, že se Změna pro Hradec se Zelenými na společném postupu dohodne. Ať už to bude společné vypovězení smlouvy nebo další společné pokračování spolupráce na vedení města.

Interní hlasování Zelených dalo sice jejich náměstku Martinu Hanouskovi mandát k tomu, aby v případě potřeby koaliční smlouvu vypověděl, ale neznamená to, že strana Zelených v Hradci Králové už koalici oficiálně opustila nebo že to v nejbližších dnech udělá.

Čtěte také

Koalice ve stávající podobě - tedy ODS, hnutí ANO, Změna pro Hradec a Zelení - má v zastupitelstvu nejtěsnější většinu jednoho hlasu. Co by znamenal případný odchod Změny a Zelených z vedení města?

Variant je několik, Adam Záruba řekl, že Změna pro Hradec a Zelení při svém rozhodování musí brát v potaz i to, že po jejich případném odchodu je jednou z variant pokračování vlády ODS a hnutí ANO, tolerovaná trojicí zastupitelů KSČM. A to je ale možnost, kterou Změna pro Hradec určitě nechce dopustit.

Vzhledem k tomu, že se koalice pokusila hned po volbách získat širší podporu, ale další strany odmítly spolupracovat především s hnutím ANO, tak se moc dalších variant nenabízí.

Vedle pokračování stávající koalice a už zmíněné menšinové vlády ODS s hnutím ANO je pak už nejspíš jen jedna, která spočívá v širším zapojení stávajících opozičních stran - především Pirátů nebo Hradeckého demokratického klubu. Tahle varianta by poslala do opozice vítěze komunálních voleb v roce 2018, tedy jedenáct zastupitelů hnutí ANO.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související