O tom, že pro každou čtvrtou je to jinak, skoro nemluvíme, říká dula o porodu císařským řezem

3. květen 2023

„První mýtus, který mě napadá, je ten, že jde o bezbolestný porod,“ říká dula Ivona Remundová. „Když žena předem ví, že její těhotenství skončí císařským řezem, vyrojí se kolem ní spousta nevyžádaných rad a pokusů o útěchu ve smyslu, že to bude aspoň míň bolet. Troufám si říct, že je to naopak, a že té bolesti je tam mnohem víc.“

Ivona Remundová spolu s Evou Zubec založily projekt Císařovnám, kterým by rády bořily mýty okolo porodu řezem a nabídly taky pomocnou ruku ženám, které potřebují tento způsob porodu zpracovat. „Když jsem se rozkoukala z počátečního šoku, přišlo velké zklamání a velký pocit selhání,“ přidává Zubec svoji osobní zkušenost.

Podle Remundové je potřeba změnit nastavení toho, jak o porodu vůbec přemýšlíme. „Je tady představa, že v předporodní přípravě by se měla žena chystat na vaginální, přirozený porod. A o tom, že to pro každou čtvrtou bude jinak, skoro nemluvíme. Je ale důležité, aby ženy věděla, jak to může probíhat,“ upozorňuje.

„Systém se k rodičkám chová stejně, ať už dítě přišlo na svět přirozeně, nebo císařem. Je to, jako kdyby člověk prodělal nějakou břišní operaci, z nemocnice ho po pár dnech pustili a řekli mu ‚ozvěte se za šest týdnů‘.“

Poslechněte si Houpačky o porodu císařským řezem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.