O touze po divadle i o herectví, které pomáhá. Hostem Veroniky Korytářové byla její kolegyně z Šadlova divadla Jana Hejret Vojtková

V Setkání u mikrofonu se tentokrát sešly dvě herečky z libereckého Šaldova divadla. Moderátorka pořadu Veronika Korytářová si pozvala svou kolegyni a kamarádku Janu Hejret Vojtkovou. Řeč tak byla hodně o divadle, ale nejen o tom, které baví, ale i o takovém, které pomáhá.

Dlouholetá členka činoherního souboru libereckého divadla Jana Hejret Vojtková se totiž věnuje třeba i divadlu se zdravotně postiženými. „Oslovila mě šéfka místního Tulipánu, jestli bych pro tyto lidi nechtěla vést workshop. Každopádně workshop už dávno skončil, my jsme se sblížili, a tak jsem rozptýlila jsem jejich obavy, že by to skončilo. Už jsme založili soubor a pevně věřím, že najdeme prostory k tomu, aby mohlo vzniknout první handicapované divadlo,” přiblížila Jana Hejret Vojtková.

Takzvané sociální divadlo dělá i s dětmi, hlavně s těmi, které řeší nějaké problémy, například čelí šikaně od svých vrstevníků. „Píšu příběhy na tato témata, společně s dětmi je probíráme, pak se jimi třeba i propláčeme, protože se jich týkají, a pak je vystřelíme do diváků,” nastínila herečka, na co se v divadelní práci s dětmi zaměřuje.

„Jedna moudrá paní mi říkala, že herectví pro mě byla jen příprava pro to, abych teď objevovala nové talenty mezi amatéry a pracovala s nimi. Řekla mi, že herectví použiju pro něco jiného, pro něco důležitého, pro jiné lidi," uvedla Jana Hejret Vojtková o svém směřování k sociálnímu divadlu s ochotníky, ve kterém se díky svým bohatým divadelním zkušenostem ujala role i režiséra. 

„Moc mě baví z lidí dostávat to, co cítí jejich duše a srdce. A díky těm emocím se i uvolňují, a třeba z nich všech nebudou geniální herci, ale budou lidmi, kteří pevně stojí nohama na zemi, protože se naučí pojmenovávat sebe, to co cítí,” doplnila svou režisérskou roli liberecká herečka.

Jaká byla její cesta k divadlu, když kvůli nedomykavosti hlasivek nedostala zdravotní posudek ke studiu divadelní školy? Na kterých scénách začínala, a jak se dostala na scénu Divadla F. X. Šaldy? Má Jana Hejret Vojtková nějaké vysněné role? A na co by v současnosti pozvala do Liberce diváky? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související