O Vlnohraní

13. prosinec 2023

O Vlnohraní

Vlnohraní - cyklus interaktivních koncertů pro děti od 5 do 10 let o hudbě. Přijďte poslouchat, prožívat hudbu a radovat se z ní. Společně s našimi muzikanty budete mít skvělou příležitost stát se hráči orchestru i vy. Koncerty probíhají ve Studiu S1 v Českém rozhlase či v jiných vybraných pražských koncertních sálech. Seznámíme vás s našimi skvělými sólisty nebo s hráči Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Kromě zážitku ze světa vážné hudby si odnesete i zvukovou nahrávku – jsme přece Český rozhlas!

Koncerty provází herečka a moderátorka Vltavy Jana Trojanová, autorkou scénáře a dětské aktivity vede sbormistryně Martina Spiritová.

Jana Trojanová

Jana Trojanová vystudovala PdF UHK a VOŠ hereckou v Praze. Pracuje jako moderátorka v Českém rozhlase Vltava, uvádí přímé přenosy koncertů, dále spolupracuje se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, připravuje předkoncertní setkání s umělci „Přijďte dřív!“, spolumoderuje „Vlnohraní" (interaktivní koncerty z Českého rozhlasu pro mladé). V minulosti hostovala v Městském divadle Mladá Boleslav a na ČT Déčko moderovala pořad Telefon. Moderuje koncerty, přehlídky, plesy, různé společenské akce. Je držitelkou mnoha cen za umělecký přednes (mj. Cena Karla Högera). Na divadelních prknech je v současnosti k vidění v Divadle Viola a zejména pak v inscenacích divadelní společnosti INDIGO company, jejíž je spoluzakladatelkou. Hrála v několika TV seriálech a ve filmu „S písní v tísni".

Martina Spiritová
Martina Spiritová se věnuje hudbě jako sbormistryně, popularizátorka, pedagožka a zpěvačka. V současné době je sbormistryní sedmi přípravných oddělení dětského pěveckého sboru Pražská kantiléna, společně se svým manželem Kryštofem sbormistryní akademického pěveckého sboru při Vysoké škole ekonomické v Praze Musica Oeconomica Pragensis a členkou vokálního seskupení Ensemble Hilaris. Se všemi soubory pravidelně koncertuje v Čechách i v zahraničí a natáčí. Jako pedagožka pracuje na interaktivní koncepci výuky hudební nauky (a společně se svými kolegy jí i částečně realizuje) na ZUŠ Jižní město v Praze. Na edukativních programech spolupracuje kromě ČRO ještě se Státní operou Praha – Národním divadlem a Hudebně informačním střediskem. Napsala praktickou učebnici hudební teorie pro International Conservatory Dubai a soubor aktivit k operním představením Opera – soubor kvízů, her a úkolů.  Dále organizuje celou řadu kulturních a neziskových akcí. Při hudební práci s lidmi jí nejvíce těší pomáhat najít jejich talent a spontaneitu. Věří, že jsou-li hudební akce pro děti (i dospělé) plné radosti, aktivity a citu, otevírají dveře do překrásného světa hudby a třeba pomáhají vychovávat i budoucí publikum. Martina píše scénáře a moderuje koncerty z cyklu Vlnohraní od září roku 2023. Je vdaná a má dvě veselé hudební dcery.

Spustit audio