Obavy z požárů dřevostaveb jsou prý přehnané. Víme, jak dřevo hoří, říká architekt Matyáš Cigler

18. duben 2023

Matyáš Cigler studoval architekturu v Norsku, kde jsou ze dřeva téměř všechny domy. Pracoval jako tesař a věří, že dřevo je budoucnost stavění. Proto o něm napsal knihu s názvem Dřevo!

Proč je dobrý nápad postavit si rodinný dům ze dřeva? „Těch důvodů je hrozně moc,“ říká Matyáš Cigler v novém díle Bourání. Jeden z nich je překvapivý a bude prý v budoucnu hrát velkou roli: „Dřevostavbu je hrozně lehké zbourat. Dnes má každá další generace trochu jiné požadavky a když koupím dům, který velice levně zbourám nebo dokonce dřevo můžu prodat, tak je to mnohem výhodnější, než když je z betonu, kde ho bourat je hrozně drahé,“ říká Matyáš Cigler. Zajímala nás samozřejmě také cena výstavby. A padla i další pro a některá proti dřevostavbám.

V Česku se ze dřeva dělají skoro výhradně rodinné domy – v roce 2018 to bylo 16 procent dřevostaveb a tento podíl je víceméně stejný i teď. Větší budovy ze dřeva se ale v České republice prakticky nestaví, ačkoliv v jiných zemí šplhají ke dvaceti patrům. Proč se u nás nepouštíme výš? Jaké tomu brání předpisy? A jak vlastně dřevo hoří? „Dřevo je při požáru předvídatelnější než ocel,“ říká Matyáš Cigler.

V Bourání jsme mluvili i o tom, jaké bylo studium v Praze, Berlíně a norském Bergenu. Jaká je práce v kanceláři Jakub Cigler Architekti, kterou vede Matyášův otec Jakub Cigler? Došlo i na hudební žánr dungeon synth, tesařství a další záliby a nechyběla také pozvánka na Salon dřevostaveb.

Roubenka, Norsko, táta, požární odolnost a sekera bradatice. Na to vše se ptáme v Bourání s Matyášem Ciglerem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.